Mainos
Mainos

Avioliittolaista kirkon sisäinen kiista: Pappi voi saada seurauksia laillisesta vihkimisestä

Maaliskuussa voimaan tuleva uusi avioliittolaki on kirkon kannalta varsin ristiriitainen uudistus.

Samaa sukupuolta olevan parin kirkkovihkiminen on oikeudellisesti pätevä, mutta siitä voi aiheutua seurauksia papille. Pappi siis toimii lain mukaan, mutta kirkossa tästä voi seurata rangaistus, koska virallinen kirkko ei homoliittoja hyväksy.

– Vihkimisoikeudesta säädetään avioliittolaissa, ja kun avioliittolaissa ei ole rajoitusta siitä, minkä sukupuolisia pareja pappi saa vihkiä, niin kyllä se maistraattien tulkinnan mukaan on, että laki menee edelle kirkon sisäisten ohjeiden, Uudenmaan maistraatin juristi Marjo Valkonen sanoo.

Edessä on todennäköisesti kirkkoa hiertävä kiista, vuosikausiksi. Kaikki eivät odota – Paavalin seurakunnassa Helsingissä on jo luvattu kesähäitä kaikille rangaistuksia pelkäämättä.

– Tärkeintä on kuitenkin se, mitä se tarkoittaa vihittäville pareille. Että he ovat samanarvoisia, yhdenvertaisia lain edessä. Se mitä papeille seuraa, se on toinen asia, kirkkoherra Kari Kanala sanoo.

Kanala uskoo muutoksen vielä tulevan, koska se on välttämätöntä.

– Kyllähän kirkon täytyy reagoida myös yhteiskuntaan ja ennen kaikkea tulevaisuuteen. Pitäisi katsoa, mitä tulevaisuudessa on tulossa. Itse näen ajan, jolloin tämä ei ole enää kysymys.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme