Mainos
Mainos

Avohakkuut lisäävät metsäjärvien elohopeakuormaa

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että avohakkuut vapauttavat suuria määriä elohopeaa, joka kulkeutuu valumavesien mukana metsäjärviin.

Tutkija Petri Porvari tutki väitöskirjaansa varten eteläsuomalaisen avohakkuualueen valumavesiä usean vuoden ajan. Porvarin keskiviikkona tarkastettavan väitöskirjan mukaan avohakkuut ja niitä seuraava maanmuokkaus vapauttavat maaperästä huomattavia määriä elohopeaa. Kun puut eivät enää käytä vettä, maaperän kosteus lisääntyy ja elohopea pääsee liikkeelle. Lopulta elohopea päätyy metsäjärviin ja todennäköisesti niiden kaloihin.

Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio on yllättynyt tutkimustuloksista.

- Tämmöistä tulosta ei aiemmin ole metsäpuolen tutkimuksissa tullu esiin. Havainto on uusi. Mutta sinänsä on merkittävää, että väitöskirjassa tämmöinen havainto on tehty, sanoo ympäristöpäällikkö Jouko Kostamo.

Tapiossa arvioidaan, ettei yhden tutkimuskohteen tuloksia voi yleistää kaikille avohakkuualueille. Tutkijan mielestä tulokset pätevät ainakin samankaltaisissa kohteissa. Porvarin mukaan ainakin kuusivaltaiselta alueelta lähtee huomattava määrä elohopeaa liikkeelle.

Suomessa tehdään avohakkuita yli 100 000 hehtaaria vuodessa. Elohopeahavainnosta huolimatta hakkuusuosituksia ei aiota muuttaa. Ei ainakaan ennen lisätutkimuksia.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 02.06.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme