Mainos
Mainos

Avomaan mansikoiden pääsatokausi venyy heinäkuulle – ensimmäiset kasvihuonemansikat jo kerätty

Mansikan pääsatokauden alku on näillä näkymin venymässä heinäkuun puolelle. Kiivain kukkasesonki alkaa lähiaikoina.

Kasvihuoneista on kerätty jo ensimmäiset varhaisperunat ja -mansikat, mutta suurempaa satoa avomaan viljelmiltä voidaan joutua odottamaan vielä pitkälle kesään. Näin kertoo ProAgria Keskusten Liiton johtava asiantuntija Terhi Taulavuori.

Taulavuoren mukaan avomaan mansikoiden kehitys on vielä aivan alkuvaiheessa, ja mansikan pääsatokauden alku näyttää venyvän heinäkuulle.

– Etelä-Suomessakin harsonalaisissa kasvustoissa on siinä ja siinä, onko vielä edes (mansikan) kukkavanoja tullut näkyviin, kertoo Taulavuori.

Perunoita saadaan yo-pöytään

Varhaisperunaviljelmillä on tehty ylimääräisiä töitä, koska kasvustoja on pitänyt suojata sadetuksilla kylminä öinä.

– Perinteisesti varhaisperunakausi on suuremmissa määrin alkanut juhannukselta, ja nyt tulevien viikkojen säät vaikuttavat hyvinkin siihen, kiritäänkö tätä takamatkaa kiinni vai miten käy, sanoo Taulavuori.

Ylioppilaiden lakkiaispäiväksi kesäkuun alussa saadaan saaristosta kauppoihin jonkin verran varhaisperunaa. Aluepäällikkö Terhi Löfstedt MTK-Varsinais-Suomesta kertoo, että määriin vaikuttavat nostoajankohdan säät.

Kukkasesonkikin alkamassa pian 

Puutarhoilla kevään vilkkaimman kukkasesongin alku on lykkääntynyt viikoilla, kertoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Ainakin eteläisessä osassa maata kukkien menekki näyttäisi vauhdittuvan helatorstaita kohti eli tulevan puolentoista viikon aikana, jos ennusteet lämpimästä säästä vain toteutuvat.

– Kuluttajan kannalta on hyvä, että kasvit ovat varmaankin valmiimpia kuin ikinä aikaisemmin, siis kookkaampia ja pidemmälle kehittyneitä, Jalkanen sanoo.

Eteläisen Suomen jälkeen kukkasesonki käynnistyy asteittain eri puolilla maata touko- ja kesäkuun aikana.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme