Mainos
Mainos

Avomaan mansikoita odotetaan juhannuksen yli

Kevätsäissä oli tänä vuonna toukokuussa lämpöjakso ja sen myötä kotimaisia mansikoitakin alettiin odottaa jo juhannukseksi. Toisin kuitenkin kävi: alkukesän viileyden vuoksi avomaan maistiaismarjat tulevat vasta ensi viikolla ja varsinainen poiminta alkaa heinäkuun toisella viikolla.

Kolmannes maan mansikkasadosta tulee Pohjois-Savosta, missä sadosta odotellaan normaalia. Mansikkapitäjä Suonenjoella päälajike Polka vasta aloittelee raakileiden tekoa.

Veikko Raivion viljelyksillä kesän ensimmäinen kypsä marja on amerikkalaista jatkuvasatoista Promise-lajiketta. Kevät oli tänä vuonna aikainen mutta toukokuun lämpimät vaihtuivat pakkasöiksi.

- Meillä ei voi oikein puhua hallavahingoista. Toki sieltä kukkia lähti, mutta ei niin merkittävissä määrin, Raivio kuvailee.

Marjoja päästään poimimaan vanhan tavan mukaan juhannukselta.

Mansikat kypsyvät "kasvuhuoneessa"

Kasvihuonemansikoita on ollut kaupassa jo pitempään, ja tunneleistakin satoa alkaa tulla. Suonenjoella vähän vierastetaan huoneiden ja tunnelien kalliita perustamiskustannuksia.

Raiviolla on suojaavan tuuliseinän takana ihan oma viritelmä, jonka hän on ristinyt kasvuhuoneeksi. Noin 20 aarin alalla on hehtaarin taimet.

- Tässä ajatuksena on se, että voidaan kasvattaa marjaa ikään kuin kasvihuoneolosuhteissa, mutta töitä tehdään kuitenkin ulkoilmassa. Marjat ovat siellä jatkuvasti kuivana ja niitä voidaan lannottaa paljon paremmin kuin avomaalla, Raivio selittää.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot