Mainos
Mainos

Avopuolisoiden asemaan kaavaillaan parannuksia

Oikeusministeriössä laaditun muistion mukaan lainsäädäntöä tulisi kehittää niin, ettei kumpikaan puolisoista jää liiton purkautuessa täysin tyhjän päälle.

Oikeusministeriö haluaa parantaa avopuolisoiden asemaa erotilanteessa. Ministeriössä laaditun arviointimuistion mukaan lainsäädäntöä tulisi kehittää niin, ettei kumpikaan puolisoista jää liiton purkautuessa täysin tyhjän päälle.

Avoliittojen purkautumiseen liittyy Suomessa paljon varallisuuteen ja omaisuuden jakoon liittyviä ongelmia, joiden ratkaisemiseksi ei ole olemassa sellaisia säännöksiä kuin avioliiton osalta.

Erotapauksessa puolisoita kohdellaan nykyisin samalla tavalla kuin toisilleen vieraita ihmisiä eikä heillä ole näin ollen oikeutta toistensa omaisuuteen. Käytännössä esimerkiksi kodin irtaimiston omistussuhteiden selvittäminen on kuitenkin usein hankalaa.

Tilanteen ratkaisemiseksi muistiossa ehdotetaankin, että avopuolisoiden omaisuuden jaossa otettaisiin huomioon taloudellinen yhteisyys. Tämä takaisi, että yhteiseen talouteen sijoitetut rahalliset ja muut panostukset, kuten lastenhoito, koituisivat molempien eduksi.

- Esimerkiksi kotiäitien osalta vähimmäissuoja tarkoittaisi jonkinlaista rahallista korvausta niistä toimista, joita tämä on tehnyt perheen ja kodin eteen, lainsäädäntöneuvos Tuomo Antila oikeusministeriöstä selvittää.

Muistion mukaan myös asunnon tarpeessa olevan puolison asema tulisi turvata lainsäädännöllä. Tällä hetkellä tilanne on se, että yhteinen asunto täytyy väistämättä myydä, jos puolisot eivät pääse keskenään sopuun huoneiston lunastuksesta.

Uudessa mallissa asunnon saisi lunastaa esimerkiksi se, jolle jäävät perheen lapset, ja joka näin ollen tarvitsee toista enemmän puolisoiden asuntoa.

Niin ikään ehdotuksessa kaavaillaan, että avopuolisoiden omaisuuden jakoon voitaisiin määrätä jatkossa pesänjakaja avioliiton tapaan. Nyt riidat ratkaistaan oikeusistuimissa, mikä on monille avopareille varsin rankkaa.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli viime vuonna noin 1,4 miljoonaa perhettä, joista avoparien osuus oli viidennes. Avoliittoperheiden määrä on kasvanut nopeasti 1970-luvulta lähtien.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme