Mainos
Mainos

Ay-liikkeen tukitoimet voivat laajentaa paperikiistaa

Paperiliitolle tukeaan ovat luvanneet niin akavalaiset kuin STTK:laisetkin liitot. Niiden mielestä työnantajaleiri pyrkii koventamaan linjaansa ja heikentämään yleisiä työehtoja.

Paperiteollisuuden työriita uhkaa laajentua entisestään. Paperiliitto pyysi päivällä muilta ammattiliitoilta tukitoimia, jos neuvotteluissa ei edistytä. Uusien painostustoimien katsotaan olevan vastatoimi työnantajien julistamalle työsululle. Paperiliitto lähetti kirjeensä teollisuuden ja kuljetusalan ammattiliitoille sekä yhteistyöjärjestöille. Mahdollisista painostustoimista voi toteutuessaan tulla laajoja, sillä ammattiliitoissa on tuettu Paperiliittoa keskusjärjestörajoista riippumatta.

Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen on koko kevään ajan korostanut liittonsa pidättäytyvän tukipyyntöjen esittämisestä, koska ratkaisuja on haluttu tehdä neuvotteluteitse. Tukea lupailtiin laajalti ja innolla SAK:n valtuustossa viikko sitten. Aiemmin muun muassa Kemianliitto, Rakennusliitto ja Metalliliitto ovat valtuustoissaan ilmaisseet valmiutensa tukitoimiin. Sähköliitto ja Palvelualojen ammattiliitto Pam ovat kieltäytyneet tekemästä työsulun alaista työtä.

- Todettiin tuossa aamulla, että mitäpä noita pidättelemään, jos kerran semmoisia paineita veljesliitoilla on, totesi Ahonen.

Tukea on luvattu sekä akavalaista että STTK:laista liitoista. Yhteisenä perusteena on esitetty työnantajien kovenevaa linjaa, jonka tarkoituksena katsotaan olevan työehtojen yleinen heikentäminen.

Paperiliiton puheenjohtaja toivoo kuitenkin vielä malttia tiistaihin asti, jolloin työnantajan odotetaan tekevän ilmoituksen uudesta kesäkuun puolivälin jälkeen jatkuvasta työsulun pidentämisestä.

Luvassa ylityökieltoja ja täsmäiskuja

Paperiliiton mukaan liitot voisivat päättää mahdollisista tukitoimistaan kukin omalla tavallaan. Tukitoimet olisivat todennäköisesti samanlaisia kuin Ruotsissa. Metsäteollisuus on korostanut, että paperitehtaita ei käynnistetä ennen kuin alalle on saatu uusi työehtosopimus.

Ruotsin paperiliiton ylityökieltojen lisäksi tukitoimia on vireillä monissa muissa teollisuusliitoissa. Ne ovat lupautuneet jättämään tekemättä sellaiset työt, jotka ovat ylityökiellon alaisia. Solidaarisuutta voisi osoittaa myös lyhyillä mielenosoituslakoilla ja työnseisauksilla. Ahosen mukaan mahdolliset tukitoimet kannattaisi kohdistaa "täsmäiskuina" vain paperiteollisuuden tiettyihin toimintoihin.

Työriidan sovittelu on edennyt hitaasti, eikä osapuolten näkemyseroja ole juuri saatu kurottua umpeen. Seuraavan kerran neuvotteluja on määrä jatkaa maanantaina.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 26.05.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme