Mainos
Mainos

Barroso: EU-komissio Suomen puolella puukiistassa

EU:n komissio on Suomen puolella puutulliriidassa, vakuuttaa komission puheenjohtaja José Manuel Barroso Suomen-vierailullaan. Taannoisia teollisuuskomissaari Günter Verheugenin hälyä herättäneitä puutullilausuntoja Barroso luonnehti väärinymmärryksiksi.

Verheugenin kerrottiin pari viikkoa sitten asettuneen Venäjän puolelle maan puutullikiistassa EU:n kanssa, sillä hän moitti venäläisessä lehtihaastattelussa Suomen ja Ruotsin metsäteollisuutta Venäjän hyväksikäytöstä. Komissaari totesi, että suomalais- ja ruotsalaisyhtiöt tuovat puuta tarpeisiinsa Venäjältä ja myyvät sen sitten jalostettuna takaisin.

- Komissio on aina tukenut Suomea tässä asiassa. Ymmärrämme, että asia on Suomelle tärkeä. Jatkamme kompromissien etsintää; nykyinen tilanne ei ole hyväksyttävä eikä sopimusten mukainen. Se ei myöskään edistä vapaata kauppaa EU:n ja Venäjän välillä, Barroso sanoi Helsingissä. Hän myös korosti Venäjän tuntevan komission kannan asiaan varsin hyvin.

Venäläisen puun osuus Suomen metsäteollisuuden puunkäytöstä on noussut noin viidennekseen. Ensi vuoden alussa voimaan astuva 50 euron tulli kuutiometriltä tappaa teollisuuden mukaan tuonnin Venäjältä käytännössä kokonaan. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) varoitti, että raakapuun hinta on jo nyt noussut liian korkealle tasolle.

- Pelkään, että raakapuun kauppa loppuu ensi vuoden alussa. Aikaa ratkaisulle ei enää paljoa ole, Vanhanen sanoi.

Kemikaaliviraston avajaisia juhlittiin vasta nyt

Komission puheenjohtaja Barroso osallistui Helsingissä EU:n kemikaaliviraston ECHAn avajaisiin. Virasto aloitti toimintansa jo vuosi sitten, mutta avajaisia vietettiin vasta nyt, kun kemikaalien rekisteröinti aloitettiin kesäkuun alussa. Ensimmäinen vuosi kului pääasiassa henkilökunnan hankkimisessa ja organisaation rakentamisessa. Työntekijöitä Helsingin Annankadulla on tällä hetkellä noin 200.

Vanhanen vei Barroson munkkikahville Kauppatorille lehdistötilaisuuden ja avajaisjuhlallisuuksien välissä. Kahvipaikka Snellmanilla istuessa Vanhanen opetti Barrosolle termistöä:

- Munkkipossu. Yes, munkkipossu, Barroso toisteli munkkipossun puolikasta haukatessaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme