Mainos
Mainos

Bensan hinta yleisesti 1,5 euron tuntumassa

Edes sotien syttymiset eivät ole aiheuttaneet yhtä huimaa, noin 15 sentin hintahyppäystä yhdellä kertaa. Bensakauppias arvelee hinnan pysyvän korkealla koko kuun.

Bensiinin hinta nousi viikonvaihteessa odotetusti ennätyslukemiin. Huoltoasemilla ysivitonen maksoi viikonloppuna yleisesti piirun verran alle puolitoista euroa litra.

- Näyttäisi siltä, että hinta on melko yleisesti 1,45:n ja 1,50:n välillä, kertoo Suomen bensiinikauppiaitten liiton hallituksen puheenjohtaja Jarmo Törmälä.

Törmälän omalla Shell-huoltoasemalla Reijolassa Joensuun kupeessa ysivitonen maksaa nyt 1,499 euroa litra. Hintaan tuli tänään 14 sentin korotus. Törmälä arvioi, että bensan hinta pysyy puolentoista euron korvilla vähintään seuraavan viikon, todennäköisesti pidempäänkin.

- Oma veikkaukseni on, että syyskuu pysytään tosi korkealla, Törmälä arvelee.

Myös Suomen Jetin toimitusjohtaja Ari Rajala ennustaa, että hintapiikki saattaa kestää useita viikkoja.

Polttoaine.net -internetsivuston mukaan puolentoista euron haamuraja on tänään ylittynyt melko harvalla huoltamolla. 98-oktaanisesta on sen sijaan saanut maksaa yleisemminkin yli 1,5 euroa. Dieselistä joutuu pulittamaan hieman toista euroa litralta.

Törmälän mukaan hinnankorotus ei näkynyt ainakaan Joensuun katukuvassa mitenkään.

- Minusta liikennemäärä oli ihan normaali. Asemalla asiakkaita oli tavanomainen määrä. Tankkauksia toki tehtiin hieman normaalia vähemmän, kun autojen tankit ovat vielä täynnä.

Tankillisen hinnassa isot erot

Bensan hinnassa on tuntuvia eroja eri huoltamojen välillä, kun osa vielä panttaa korotuksia. Henkilöauton tankin täyttäminen saattaa yhdellä huoltamolla maksaa helposti toistakymmentä euroa enemmän kuin toisella. Toisaalta halvemman tankillisen perässä ei kannata kovin pitkiä matkoja näillä hinnoilla ajella.

Huoltamoilla hintaa on nostettu suunnilleen 15 senttiä, mikä on bensiinin myyjien mukaan ylivoimaisesti suurin yksittäinen hinnankorotus suomalaisten huoltamoiden historiassa. Edes sotien syttymiset eivät ole aiheuttaneet samanlaista hintahyppäystä.

Bensan hintapiikki johtuu Meksikonlahden jalostamojen Katrina-myrskyssä kärsimistä vaurioista.

Rajalla ei vielä merkkejä bensamatkailusta

Niiralan rajanylityspaikalla Tohmajärvellä liikenne ei vielä ole lisääntynyt kallistuneen bensan vuoksi. Rajanylityspaikalta kuitenkin ennakoidaan, että jatkossa halpa venäläinen bensiini houkuttelee, jos hinta Suomessa pysyy korkeana.

Venäjän puolella on kaksi polttoaineasemaa alle kilometrin päässä rajalta. Bensiini maksaa siellä noin 50 senttiä litralta.

Bensamatkailua saattaa lisätä sekin, että viisumien hinnat ovat pudonneet. Vuoden viisumin saa jo sadalla eurolla.

Ruotsissa kampanjoidaan veroalen puolesta

Ruotsissa ennätyskorkea bensiinin hinta on saanut kansan liikkeelle oikeastaan jo ennen tämän viikon luonnonkatastrofia. Sadattuhannet ruotsalaiset ovat allekirjoittaneet vaatimuksen bensaveron laskemisesta.

Ruotsissa bensiinin odotetaan kallistuvan vielä nykyisestä noin 1,40 sentistä. Verotus on raskasta Ruotsissakin, bensan hinnasta yli puolet on veroa. Kansanliike vaatii bensaveroon kahden kruunun alennusta.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 03.09.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme