Mainos
Mainos

Berner ehdottaa valtion väylien yhtiöittämistä – tienkäyttäjille tulossa uusia maksuja

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) ehdottaa, että valtion väylät siirretään osaksi valtion omistamaa yhtiötä, jonka tehtävä on perusväylien ylläpito ja liikenneverkon kehittäminen.

Tarkoitus on sijoittaa valtionväyläomaisuus uuteen yhtiöön ja varmistaa investoinnit liikenneverkon kehittämiseen.

Bernerin mukaan yhtiö rahoittaisi toimintansa pääasiassa käyttöön perustuvilla asiakasmaksuilla, joilla yritys rahoittaisi väylien ylläpidon ja infrastruktuuri-investoinnit. Samalla luovuttaisiin osasta liikenteen nykyisistä veroista ja maksuista.

Berner korostaa, että asiakasmaksujärjestelmää suunniteltaessa pidetään erityistä huolta tietosuojasta ja -turvasta. Tässä vaiheessa on kuitenkin epäselvää, kuinka väyläyhtiö asiakasmaksut keräisi.

Tavoite on, että väylät omistava valtionyhtiö aloittaisi toimintansa vuoden 2018 alussa. Päätöksiä yhtiön muodostamisesta tehtäisiin aikaisintaan syksyllä 2017.

Berner korostaa, että väylien yhtiöittämisessä ei ole kyse yksityistämisestä, eikä myöskään Liikenneviraston yhtiöittämisestä. Väylien yhtiöittäminen ei liity junaliikenteeseen tai VR:n omistajaohjaukseen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme