Mainos
Mainos

Bilehumala nuorten aikuisten yleisin juomatapa

Naiset reagoivat miehiä kielteisemmin juomisen käsistä karkaamiseen.

Seurallinen bilehumala ja istuskelu pari lasillista nauttien näyttävät olevan tämän päivän nuorten aikuisten yleisimmät juomatavat. Dosentti Jukka Törrösen analyysi 23-35-vuotiaiden miesten ja naisten juomispäiväkirjoista kertoo myös, että naiset reagoivat edelleen miehiä selvästi kielteisemmin siihen, että juominen karkaa käsistä. Tutkimuksen aineistona on 60 juomapäiväkirjaa.

Törrösen aineistossa on lukuisia miesten kirjoittamia päiväkirjoja, joissa mies odottaa innolla tulevaa iltaa, riemuitsee illan kuluessa humalateoistaan ja antaa itselleen vielä seuraavana päivänä kiitosta kaatokännistä. Vaikka naisten alkoholinkäyttö on lisääntynyt, naiset eivät koe miesten tavoin kännissä örveltämistä koskaan myönteisenä asiana.

Seurallisen bilehumalan ohella yleisin juomatapa on istuskelu ravintolassa, puistossa, koti-illassa tai mökillä. Yksi tärkeä nykyajan juomatapa on ruokajuominen, jota myös osa miehistäkin arvostaa ja tekee siitä jopa viiteryhmiensä arvostamaa hyvettä.

Päiväkirjoissa ei näy, että juomista rajoitettaisiin esimerkiksi terveyshaittojen pelossa, vaikka noin kolmasosa kirjoittajien juomiskerroista ylittää asiantuntijoiden asettaman kuuden annoksen terveysriskirajan. Törrösen mukaan julkinen sekotori tuhlaakin voimavarojaan, jos se pyrkii vähentämään nuorten juomista yksinomaan terveysriskivalistuksella.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme