Mainos
Mainos

Bioenergiatuet puhuttavat hallituspuolueita

Valtiovarainministeri Heinäluoma toivoo, että Suomessa siirryttäisiin asteittain biopolttoaineisiin. Ministeri Pekkarisen mielestä bioenergian lisääminen tarjoaisi parhaan mahdollisuuden nostaa Suomen energiaomavaraisuutta.

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma ei halua bioenergialle pysyviä käyttötukia.

Turussa puhuneen Heinäluoman mukaan ympäristöä säästävissä ratkaisuissa tarvitaan myös taloudellista järkeä. Heinäluoma toteaa, että panostaminen tutkimukseen ja tuotekehityksen on osoittautunut toimivaksi tukimuodoksi, sillä se ei vääristä markkinoita.

Heinäluoman mukaan riippuvuutta öljystä on vähennettävä fossiilisten polttoaineiden aiheuttaman hiilidioksidiongelman ja öljyvarojen loppumisen takia. Biopolttoaineisiin tulisi Heinäluoman mielestä siirtyä asteittain. Niiden rajallisuus ylläpitää jatkuvaa nousupainetta öljyn hintaan.

Suuret tuet pelottelua

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen pitää puolestaan tarpeettomana pelotteluna puheita siitä, että bioenergian lisäkäyttö vaatisi suuria, muiden maiden käytännöstä poikkeavia tukia.

- Esimerkiksi bioenergian tuotannon kolminkertaistamiseen riittää hyvin se, että Suomi käyttää näiden polttoaineiden tukemiseen edes suunnilleen saman verran julkista tukea kuin muut vertaisemme maat Euroopassa.

Kiuruvedellä puhunut Pekkarinen muistutti, että monet maat tukevat todella runsain mitoin kotimaista energiaansa. Esimerkiksi Saksa käyttää hänen mukaansa vuosittain monta miljardia euroa oman saastuttavan rusko- ja kivihiilensä tuotannon tukemisen.

Suomen energiaomavaraisuus on tällä hetkellä hieman yli 30 prosenttia. Bioenergia tarjoaa Pekkarisen mielestä ylivoimaisesti parhaat mahdollisuudet omavaraisuuden lisäämiseen.

- Metsä- ja peltoenergian yhteenlaskettu tuotanto voidaan kolminkertaistaa Suomessa 2020-luvulla. Bioenergian ja uusiutuvan energian osuus kokonaiskulutuksesta voisi siten nousta noin puoleen, laskee Pekkarinen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme