Mainos
Mainos

Biohajoava ostoskassi ei pärjännyt vertailussa

Suomen ympäristökeskus ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto ovat laittaneet ostoskassit paremmuusjärjestykseen ilmastonmuutoksen kannalta. Vertailussa oli viisi erilaista kassia, tavallinen muovikassi, kierrätysmuovista valmistettu kassi, paperikassi, kangaskassi ja biohajoavasta muovista valmistettu kassi.

Ykkössijan vei kierrätysmuovista valmistettu muovikassi. Se näyttää tavalliselta muovikassilta mutta alareunassa lukee, että valmistuksessa on käytetty uusiomateriaalia. Ne tehdään kierrätysmuovista, ja valmistukseen kuluu vähemmän öljyä kuin normaaliin muovikassiin.

Toisena tuli paperikassi jonka valmistuksessa käytetään bioperäisiä polttoaineita. Tavallinen muovikassi oli kolmas. Ei paras, eikä huonoin.

- Tavallinen muovikassi ei hajoa nopeasti kaatopaikalla, sata vuotta menee ennen kuin sille tapahtuu mitään. Sillä ei kuitenkaan ole siellä kaatopaikkaolosuhteissa minkään näköisiä ilmastonmuutosvaikutuksia, kertoo Huomenta Suomessa vieraillut Suomen ympäristökeskuksen tutkija Helena Dahlbo.

Kangaskassi oli vertailussa neljäs. Mutta jos kangaskassia käytetään useita kymmeniä kertoja vuodessa ostoksia tehdessä ja jätteet laitetaan kotona ohuisiin muovipusseihin kaatopaikalle vietäväksi, niin silloin kangaskassi on parempi kuin muovikassi ilmastonmuutosvaikutusten näkökulmasta.

- Mutta jos joka kerta kaupassa käydessä ostaa uuden kangaskassin niin se kyllä rasittaa ilmastoa erittäin paljon enemmän kuin muovikassi. Koska kangaskassi valmistetaan puuvillasta ja suurin osa meidän kangaskasseista tulee Kiinasta jossa puuvillan valmistuksen käytetään kivihiilipohjaista energiaa. Se tuottaa paljon hiilidioksiidipäästöjä.

Hännille joutui yllättäen biohajoavat kassit.

- Jotta ne saadaan riittävän kestäviksi, niihin täytyy lisätä fossiilisperäisiä lisäaineita. Ja kun ne hajoavat, ne tuottavat fossiilisia hiilidioksidipäästöjä, Dahlbo kertoo.

Biohajoavien ostoskassien täytyisi olla kokonaan maissitärkkelyksestä jotta ne olisivat ympäristöystävällisiä.

- Parasta olisi kuitenkin ottaa oma kassi kauppaan mukaan, silloin tuottaa vähiten ympäristövaikutuksia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme