Mainos
Mainos

Biojätteen hyötykäyttö lisääntymässä

Biojätteen lajittelu ja kompostointi lisääntyvät. Suomen ympäristökeskus arvioi, että hyötykäyttö on kasvamaan päin.

Hallitus on asettanut tavoitteekseen, että kompostointilaitosten kapasiteetti kasvaa yli kaksinkertaiseksi kahdeksassa vuodessa. Myös kiinteistökohtaista kompostointia yritetään lisätä.

Turkua lämmitetään biojätteellä

Keskivertosuomalainen tuottaa jätettä runsaat 450 kiloa vuodessa. Tästä kolmannes on kompostointikelpoista biojätettä.

Monilla paikkakunnilla sen keräys on taloyhtiöille pakollista. Suurten kaupunkien joukossa Turku tekee tässä poikkeuksen. Monissa turkulaisissa kotitalouksissa biojäte laitetaan polttokelpoiseen sekajätteeseen, joka päätyy Orikedon jätteenpolttolaitokselle tuottamaan kaukolämpöä.

Turun Seudun Jätehuollon toimitusjohtajan Markku Lehtokarinmukaan biojätteen polttaminen on ekologisesti kestävä vaihtoehto.

- Biojätteen energiakäyttö on ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta paras vaihtoehto. Siinä saadaan energiaa uusiutuvasta, biologisesta energianlähteestä, ja samalla biojäte on pois kaatopaikalle joutuvasta jätteestä.

Nykyisen laitoksen kapasiteetti ei kuitenkaan riitä kaiken syntyvän jätteen polttamiseen.

- Valitettavasti biojätettä päätyy edelleen myös kaatopaikalle, Lehtokari myöntää.

Kaikki eivät polttamista kannata

Vanhempi tutkija Juha-Matti Katajajuuri Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta suhtautuu epäilevästi siihen, että polttaminen energialaitoksessa olisi ilmaston kannalta paras vaihtoehto biojätteen käsittelyssä. Hän huomauttaa, että biojätteen polton ja kompostoinnin ympäristökuormitusten vertailu vaatisi paljon laskelmia, joissa on tiedettävä esimerkiksi jätteen kuljetuksen aiheuttamat päästöt.

Myös Suomen ympäristökeskuksen johtavan asiantuntijan Risto Saarisen mukaan on mahdotonta sanoa yksiselitteisesti, kumpi on ympäristölle parempi vaihtoehto.

Saarinen pitää kuitenkin huonona sitä, että biojätettä jää muun sekajätteen mukana kaatopaikalle mätänemään, koska Turun nykyinen polttolaitos ei pysty käsittelemään kaikkea.

- Tällöinhän poltettavaksi menee sellaistakin jätettä, jota ei välttämättä tarvitsisi polttaa, ja toisaalta kaatopaikalle päätyy jätettä, joka voitaisiin hyödyntää.

Katajajuuri painottaa, että kaikkein tärkeintä ympäristön kannalta on jätteiden synnyn ehkäiseminen.

- Ruokaa ei pidä ostaa pois heitettäväksi, tiivistää myös Saarinen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme