Mainos

Biokaasu kelpaa auton tankkiin

Kaikkea jätettä ei kannata kompostoida eikä varsinkaan jättää kaatopaikalle lojumaan, sillä siitä voi jalostaa jopa polttoainetta autoille. Toistaiseksi biokaasua kuitenkin käytetään enemmän sähkön ja lämmön tuotannossa.

Biokaasua voi tuottaa kaikesta orgaanisesta jätteestä ja myös energiakasveista. Puhdistettuna se vastaa käyttökelpoisuudeltaan maakaasua, osoittaa Jyväskylän yliopiston väitöstutkimus.

Kaatopaikalta saatu biokaasu kelpaa puhdistettuna auton tankkiin. Kaatopaikkakaasun käyttökelpoisuutta on epäilty sen epäpuhtauksien takia.

Kenttäkokeissa kaasusta pystyttiin poistamaan tehokkaasti rikkiä ja muita epäpuhtauksia. Jalostuksessa syntyi kaasua, jonka metaanipitoisuus oli yli 90 prosenttia ja jota voi käyttää polttoaineena.

Kaatopaikkojen lisäksi kaasua kerätään myös erilaisissa biokaasu- ja jätevesilaitoksissa. Niissä metaanipitoisuus nousee korkeammaksi kuin kaatopaikoilla, mikä helpottaa kaasun käyttöä.

- Kaatopaikkakaasun käyttö polttoaineena ei kuitenkaan ole paljon hankalampaa ainakaan niillä kaatopaikoilla, joilla selvitin asiaa, sanoo tutkija Saija Rasi Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta.

Lannasta polttoainetta Laukaassa

- Kaatopaikkakaasusta voi tulla hyvä lisä biokaasujen tuotantoon. Tämä koskee sekä Suomea että varsinkin niitä maita, joissa kaatopaikkajätettä kertyy enemmän kuin meillä.

Biokaasulla tuotetaan lähinnä sähköä ja lämpöä, mutta sen käyttö myös polttoaineena on herättänyt runsaasti mielenkiintoa. Tutumpia biopolttoaineita ovat kuitenkin biodiesel ja bioetanoli.

Rasin mukaan tuotantoa voitaisiin vauhdittaa tuottajan saamalla takuuhinnalla, jota hallitusohjelmassa on luvattukin biokaasulaitoksille. Biokaasua suositaan jo nyt verotuksella.

Suomen kaatopaikoilla muodostuu vuosittain yli 200 miljoonaa kuutiota biokaasua, josta jo noin puolet kerätään talteen lämmön- ja sähköntuotantoa varten. Sen sijaan polttoainekäyttö on alkutekijöissään verrattuna esimerkiksi Ruotsiin, jossa biokaasun jakelu on säädetty pakolliseksi huoltoasemille.

- Laukaassa Keski-Suomessa on maatila, jossa jalostetaan lannasta ja energiakasveista biokaasua polttoaineeksi. Siellä käy tankkaamassa kymmenkunta autoa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot