Mainos
Mainos

Biopolttonesteiden tuotanto käy kalliiksi

Siirtyminen biopolttonesteiden käyttöön uhkaa käydä kalliiksi kansantaloudelle. Kotimaisesta raaka-aineesta tuotettavat biopolttoaineet jäävät maailmanmarkkinahintaa kalliimmiksi, joten niitä täytyy tukea valtion varoista.

Kotimaisesta ohrasta aiotaan tehdä laajamittaisesti biopolttoainetta. Suomeen mahtuu käytännössä kuitenkin vain kaksi etanolitehdasta, vaikka suunnitelmia on jo nyt lukuisista laitoksista ympäri maata. Jos ne kaikki rakennetaan, toiminnan kannattavuus nojaa valtion tukiin.

- Se että tähän ylipäätään lähdettiin, sille taustalla on tietysti maatalouspolitiikka ja aluepolitiikka. Ja se on kovasti tukien varassa sekä viljan tuotannon osalta, että myös jos tulee pienempiä etanolitehtaita, niitä joudutaan valtion taholta tukemaan investointivaiheessa ja käyntivaiheessa, muuten ne ovat tappiollisia, toimialajohtaja Mikko Kara VTT:ltä kertoo.

Pohjoisessa Suomessa on lähes mahdoton tuottaa etanolia maailmanmarkkinahintaan. Etanolitehtaiden kannattavuuden kannalta keskeinen tuote on rehu. Kolmesta kilosta ohraa tulee yksi litra viinaa tai etanolia ja kaksi kiloa rehua.

- Ehkä arvioiden mukaan kaksi tehdasta, koska siinä on tarkkaan mietittävä, että rehulle löytyy markkinoita ja jos on enempi tehtaita, sitä etanolia tarvitaan enemmän, mutta arvokkaalle rehulle ei löydy enää markkinoita, asiamies Ilpo Mattila MTK:lta kertoo.

Myös ympäristönäkökulmasta viljaetanoli tai rypsistä tehtävä biodiesel ovat huonoja polttoaineita

- Jos tarkastellaan koko tuotantoketjua pellolta etanoliksi, siihen sisältyy lannoitteen valmistus, viljan kuivaus, etanolin tislaus. Jos näihin kaikkiin vaiheisiin käytetään fossiilisia polttoaineita, se on ympäristön kannalta rasittavampaa kuin öljypohjaisten polttoaineiden käyttö liikenteessä, Kara kertoo.

Kauppa- ja teollisuusministeriössä on tällä hetkellä sisällä kaksi hakemusta investointituille etanolitehdasta varten. Kun vaalit lähestyvät, on helppo ennustaa, että biotehtaiden käsittely muuttuu loppumetreillä hyvin poliittiseksi.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme