Mainos
Mainos

BirdLife Suomi: Muuttolintujen vaaraa liioiteltu

Lintujärjestön mukaan pelko muuttolintujen aiheuttamasta lintuionfluenssavaarasta on liioiteltua. Järjestö katsoo, että ihmisen omalla toiminnalla, siipikarjan kuljetuksilla ja kaupalla on merkittävä osuus lintuinfluenssan leviämisessä.

Lintuyhdistysten keskusjärjestön BirdLife Suomen mielestä pelko muuttolintujen aiheuttamasta lintuionfluenssavaarasta on vahvasti liioiteltua. Nykytietojen mukaan muuttolintujen ei uskota voivan levittää ihmiselle vaarallista lintueinfluenssaa pitkiä matkoja, koska sairas lintu ei selviäisi tuhansien kilometrien muuttomatkasta.

BirdLife Suomi katsoo, että ihmisen omalla toiminnalla, siipikarjan kuljetuksilla ja kaupalla on merkittävä osuus lintuinfluenssan leviämisessä. Koska luonnonvaraisetkin linnut saattavat levittää tautia lyhyitä matkoja, pitäisi estää luonnonvaraisten vesilintujen ja siipikarjan kosketukset.

Järjestön mukaan ihmisen ei ole todettu koskaan saaneen H5N1-virusta luonnonvaraiselta linnulta. Toisin kuin siipikarjakasvattamoissa luonnonoloissa lintuinfluenssavirukset aiheuttavat äärimmäisen harvoin vakavia epidemioita, jotka tappaisivat suuria määriä lintuja.

Ihmisiin tarttunut lintuinfluenssavirus H5N1 on tutkimusten mukaan peräisin siipikarjasta, ja se on tarttunut siipikarjasta luonnonvaraisiin lintuihin. Luonnonlintupopulaatiosta viruksen on todettu katoavan varsin nopeasti, todetaan BirdLife Suomen tiedotteessa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme