Mainos
Mainos

Bjarne Kallis jatkaa kristillisdemokraattien johdossa

Bjarne Kallis jatkaa kristillisdemokraattien johdossa myös seuraavat kaksi vuotta. Helsingissä koolla ollut kristillisdemokraattien puoluekokous valitsi Kalliksen jatkokaudelle tänään kokouksen päätöspäivänä. Uutena puheenjohtajistoon nousi oululainen erikoissairaanhoitaja ja entinen kansanedustaja Marja-Leena Kemppainen, joka syrjäytti äänestyksessä puoluejohdosta Leea Hiltusen.

Kokkolalainen kauppaoppilaitoksen rehtori Kallis, 57, on johtanut puoluettaan vuodesta 1995. Kansanedustajana hän ollut vuodesta 1991.

Virtaa riittää

Jo kahdeksan vuotta puoluettaan johtanut Kallis kertoi kiitospuheessaan puolueen tavoitteeksi 12-14 prosentin kannatuksen, joka toteutuu hänen mukaansa ennemmin tai myöhemmin. Läpimurtoa hän odottaa jo vuoden 2007 vaaleissa. Kallis vakuutti virtaa riittävän seuraavalle kaksivuotiskaudelle ja mahdollisesti vielä pidempäänkin. Valintansa jälkeisessä lehdistötilaisuudessa hän totesi, että puheenjohtajan olisi luontevaa istua koko vaalikausi. Kokousväelle hän letkautti olevansa puolueväkensä käytettävissä aikanaan "vaikka täytettynä".

Kallis myönsi kuitenkin vaalituloksen jonkin verran masentaneen häntä. Hän olisi toivonut että nykyinen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen olisi lähtenyt puheenjohtajaehdokkaaksi, jolloin hänellä olisi ollut mahdollisuus mittauttaa oma todellinen kannatuksensa puoluejohtajana. Kallis myönsi pettyneensä, kun Räsänen ilmoitti luopuvansa puheenjohtajaehdokkuudesta.

Hiltunen ei haastanut

Puheenjohtajavaaliin esitettiin kannatuspuheenvuoroissa Kalliksen haastajaksi entistä raumalaiskansanedustajaa Leea Hiltusta, joka kuitenkin kieltäytyi ehdokkuudesta ja ilmoitti haluavansa jatkaa kakkospuheenjohtajana kenttätyön parissa. Toive ei toteutunut, sillä toinen kevään vaaleissa pudonnut kansanedustaja Marja-Leena Kemppainen syrjäytti puolueen vanhakantaisen väen paljolti tukeman Hiltusen puoluejohdosta selvin luvuin. Kemppainen sai toisen puheenjohtajan vaalissa 176 ääntä Hiltusen jäädessä 66 ääneen.

Puolueen Pirkanmaan piirijärjestö ehdotti toiseksi puheenjohtajaksi omaa kansanedustajaansa Leena Rauhalaa. Rauhala kieltäytyi ehdokkuudesta kaksoissisarensa Leea Hiltusen hyväksi, mutta apu ei riittänyt. Puolueen kolmanneksi puheenjohtajaksi valittiin jatkokaudelle helsinkiläinen Ville Maijala, joka löi äänestyksessä vastaehdokkaansa, varkautelaiskansanedustaja Kari Kärkkäisen äänin 125-101.

Uutena puheenjohtajistoon valittu Kemppainen korosti yhteen hiileen puhaltamisen ja kenttätyön merkitystä, jonka saralla hän aikoo olla hyvin aktiivinen. Uudelle kaudelle valittu kolmospuheenjohtaja Ville Maijala katsoi puolestaan tuovansa puoluejohtoon nuorta kaupunkilaista, eritoten helsinkiläistä näkökulmaa ja lupasi olla aktiivinen mm. asuntopolitiikassa.

Eurovaaleihin joukolla

Kokousväkeä arvelutti hieman Kalliksen suunnitelma asettaa koko eduskuntaryhmä ehdolle tuleviin eurovaaleihin, jos vaaliliittoa kokoomuksen kanssa ei synny. Tämän katsottiin heikentävän puolueen uskottavuutta. Kallis selvitti, että ainoa riski kansanedustajien laittamisessa ehdolle on se, että valituksi tulee Sari Essayah, joka nousi eduskuntaan vaaliliitosta. Hänen tullessaan valituksi kristillisdemokraatit menettäisivät yhden kansanedustajan.

Kallis vakuutti itse lähtevänsä vaaleihin aina tosissaan ja lähtevänsä itse europarlamenttiin, jos tulee valituksi. Tällöin saattaisi olla edessä puheenjohtajan vaihdos, mikäli puolueen johtaminen Brysselistä tai Strasbourgista käsin ei onnistu.

Kansanäänestysaloite torjuttiin

Itä-Helsingin paikallisosaston aloitetta siitä, että Suomen kanta EU:n perustuslakiin on ratkaistava kansanäänestyksen perusteella, ei otettu puoluekokouksen käsittelyyn. Asiasta jouduttiin kuitenkin äänestämään. Puoluehallitus oli ottanut kielteisen kannan, koska se katsoi asian kuuluvan eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen käsiteltäväksi.

Kristillisdemokraattien tänään päättynyt puoluekokous antoi yhteensä 18 julkilausumaa. Kristillisdemokraattien mielestä valtion on purettava terveydenhuollon kriisi välittömästi mm. ottamalla valtiolle osa terveydenhuollon kustannuksista. Terveydenhuollon erilliset maksukatot on yhdistettävä. Perhetuissa kristillisdemokraatit vaativat mm. lapsilisäkorotusta kaikille lapsille ja yksinhuoltajakorotuksen parantamista.

Työttömyysturvan maksamiseen kristillisdemokraatit ehdottavat joustavampia tarkkailujaksoja silloin kun työtön solmii lyhytaikaisen työsuhteen. Lapsiperheiden työttömyystilanteeseen olisi kristillisdemokraattien mielestä puututtava. Yrittäjälle olisi korvattava osinkoverohyvityksen menetys. Seurakunnille olisi puolestaan kompensoitava tuloverojen menetykset, koska kuntia ja kirkkoa kohdeltava verotuskysymyksissä samojen periaatteiden mukaisesti.

Lisäksi perättiin mm. päihteille haittaveroa, lisää panostusta Itämeren suojeluun ja ulkomaalaisviraston toimintaan. EU:n olisi tuettava reilua kauppaa ja siviilikriisinhallinta pitäisi nostaa EU:n puolustuksen ytimeen. Lähi-idän rauhanprosessia on tuettava ja irakilaisten ihmisoikeudet ja poliittiset oikeudet turvattava.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme