Mainos
Mainos

Blaine Harden: Pako Pohjois-Koreasta - Leiri 14

(Gummerus 2012)

Arvio: Kalle-Ville Lahtinen

Harvoin on niin vaikeaa lukea niin uskomatonta inhimillistä kertomusta kun pohjoiskorealaisen Shin Ding-hyukin tarina on. Washington Postin ulkomaankirjeenvaihtaja Blaine Harden on kirjoittanut Shinin haastatteluihin perustuvan kirjan, jossa Pohjois-Korean suljetuimmalla vankileirillä vuonna 1982 syntynyt Shin pakenee leiriltä ja etsiytyy Kiinan kautta Etelä-Koreaan.

Pohjois-Koreasta loikanneita on tuhansia mutta Shin on tiettävästi ainoa joka on syntynyt vankileirillä ja päässyt pakenemaan. Kirjassa Shin kertoo, että hän ei leirillä kasvaessaan edes tiennyt olevansa Pohjois-Korea-nimisessä maassa tai että muita maita olisi olemassakaan tai että hän elää maapallolla joka on pyöreä. Näistä asioita ei leirillä kerrottu. Polittisten vankien lapset opetettiin vain pakkotyöhön -aseella uhaten, väkivallalla, alistamisella ja kiduttamisella.

Shinin paon motiivikin oli ihmimillisen yksikertainen: nälkä. Lapsille, jotka tonkivat matoja ja pyydystivät hiiriä syödäkseen ne raakana, vanhemman eristyssellitoverin kertomus päivällisistä joilla sai riisiä oli liikaa. Kun Shin oli parikymppiseksi tullessaan nähnyt äitinsä teloitettavan ja useiden vankitoveriensa kadonneen, hän päätti lähteä. Hän tiesi siinä vaiheessa vain että jossain tuolla on Kiina, jossa on paljon ruokaa.

Hardenin kirjan lukukokemus on niin rankka siksi, että siinä paljastuu ihmisen pysyvä kyky täydelliseen julmuuteen. Kuten Amnestyn toiminnajohtaja Frank Johansson loppusanoissaan miettii, tulee Shinin kertomuksesta pian mieleen kaikki muutkin tuhomaisleirit joita ihminen on aikojen saatossa pystyttänyt: natsien, Stalinin, punakhmerien, serbien. Puhumattakaan julmudesta johon ihminen kykenee yksilötasolla kun sillä on täydellinen valta toisen yli. On myös puistattavaa ajatella että kaikki tuo mitä Shin pakeni, on käynnissä parhaillaan eikä ole olemassa merkkiäkään siitä että se loppuisi.

("Olimme vähäpätöisempiä kuin eläimet." - Shin Dong-Hyuk)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme