Mainos
Mainos

Blogi: Halla-ahon sanomiset laillisesti oikeutettuja

Jussi Halla-ahon sotilasjuntta-letkautukset ovat herättäneet kansalaisten keskuudessa runsaasti keskustelua. Lakimies ja professori Jukka Kemppinen nostaa blogissaan esille näkökulman, jonka mukaan Halla-ahon sanomiset ovat ainakin laillisesti täysin oikeutettuja. Kuitenkin kirjoittaja on sitä mieltä, että kansanedustajien sananvapaus on viety liian pitkälle.

Kemppinen tarkastelee asiaa lakimiehen katsantokannalta, vaikka ilmoittaakin itse karsastavansa Halla-ahon kommentteja.

Kansanedustajan sananvapaudesta eduskunnan ulkopuolella ei ole säädetty lakia

Kemppinen kirjoittaa, että perustuslaki antaa suojan kansanedustajan koskemattomuudelle. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että kansanedustaja voi ilmaista mielipiteensä eduskunnan sisällä lähes rajoituksetta. Kirjoittaja siteeraa perustuslakia myös kirjoituksessaan:

"Kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen eikä hänen vapauttaan riistää hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden tai asian käsittelyssä noudattamansa menettelyn johdosta, ellei eduskunta ole siihen suostunut päätöksellä, jota vähintään viisi kuudesosaa annetuista äänistä on kannattanut."

Kansanedustajan sanomisista eduskunnan ulkopuolella ei kuitenkaan ole säädetty minkäänlaisia lakipykäliä. Näin ollen Halla-aholla on Kemppisen mukaan laillinen oikeus kommenteilleen.

Vaikka kansanedustajaa koskee samanlainen rikosoikeudellinen vastuu kuin ketä tahansa kansalaista, ei kielellisistä ilmaisuista, toisin sanoen poliittisista mielipiteistä, ole rangaistuksia säädetty. Näin ollen Kemppisen mukaan Halla-ahon facebook-kirjoitus ei ole sisällöltään rikollinen.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme