Mainos
Mainos

Bodom-tuomio epäilyttää kansalaisia

MTV:n 45-minuuttia -ohjelman teettämässä kyselyssä 58 prosenttia vastanneista kertoi epäilevänsä Gustafssonin syyllisyyttä, vaikka hänet todettaisiin oikeudessa syyttömäksi.

Kansalaisten mielestä Nils Gustafssonin syyllisyydestä tai syyttömyydestä tulee jäämään epäily perjantaina annettavasta Espoon käräjäoikeuden päätöksestä huolimatta.

MTV:n 45-minuuttia -ohjelman teettämässä vajaan tuhannen ihmisen kyselyssä 58 prosenttia kertoi epäilevänsä Gustafssonia syylliseksi, vaikka hänet todettaisiin oikeudessa syyttömäksi. Vastaavasti 39 prosenttia sanoi epäilevänsä Gustafssonia syyttömäksi, vaikka oikeus toteaisi hänet syylliseksi.

Kyselyn tarkoituksena oli selvittää kansalaisten kantoja laajasti seuratussa Bodom-jutussa, uutisoinnin vaikutusta ja mahdollisia muutoksia luottamuksessa viranomaisten toimintaan.

Kysymys kuului: "Jos oikeus toteaa Gustafssonin syyttömäksi, jääkö teille silti epäily Gustafssonin syyllisyydestä?" Vastaukset jakautuivat näin: kyllä 58 prosenttia, ei 27 prosenttia, en osaa sanoa 15 prosenttia.

Sama epävarmuus näkyi siis myös toisin päin: "Jos oikeus toteaa Gustafssonin syylliseksi, jääkö teille silti epäily Gustafssonin syyttömyydestä?" Vastaukset olivat: kyllä 39 prosenttia, ei 44 prosenttia, en osaa sanoa 17 prosenttia.

Samassa yhteydessä kysyttiin myös: "Espoon käräjäoikeus antaa päätöksen Bodom-oikeudenkäynnissä 7.10. Mikä oman käsityksenne mukaan olisi oikea ratkaisu? Nils Gustafsson on:"

Syyllinen vastasi 39 prosenttia, syytön 23 prosenttia, en osaa sanoa 38 prosenttia.

Vaikka vastaajia jaoteltiin iän, asuinpaikan tai koulutuksen perusteella, ei tähän perusjakaumaan syntynyt olennaisia muutoksia.

Kansalaisten luottamus poliisiin säilynyt

Kyselyssä kartoitettiin myös sitä, onko kansalaisten luottamuksessa eri viranomaisiin tapahtunut muutosta. Yhteensä 75 prosenttia kertoi, että luottamus poliisiin ei ole muuttunut, 13 prosenttia kertoi arvostuksen lisääntyneen ja 12 prosenttia sen vähentyneen.

Syyttäjien suhteen kritiikki on hieman kovempaa. Yhteensä 20 prosenttia vastanneista kertoi luottamuksen heikentyneen, 14 prosenttia parantuneen ja 66 prosenttia vastasi, että muutosta ei ole tapahtunut.

Tuomioistuimeen tunnettu luottamus on lisääntynyt 11 prosenttia, vähentynyt 17 prosenttia ja 72 prosenttia kertoi, että vaikutusta ei ole tapahtunut.

Kyselyyn vastasi kaikkiaan 965 henkilöä. Tutkimus tehtiin 20.-25. syyskuuta. Vastaajat ovat iän, sukupuolen, asuinpaikan ja koulutuksen mukaan edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Tutkimuksen teki MTV3:n toimeksiannosta Think If Laboratories Oy.

Kysely alan ammattilaisille

Tämän kansalaiskyselyn rinnalla 45-minuuttia -ohjelma teki toisen kyselyn noin 450:lle rikosjuttuja hoitavalle asianajajalle ja syyttäjälle. Kaikkiaan 123 asianajajaa ja 117 syyttäjää vastasi.

Noin 80 prosenttia sekä syyttäjistä että asianajajista piti oikeudenkäynnin saamaa julkisuutta liian laajana. Molemmissa ryhmissä edelleen noin 20 prosenttia piti julkisuuden määrää sopivana.

Eroa syntyi uutisoinnin sisällön arvioinnissa. Asianajajista 40 prosenttia katsoi uutisoinnin syyllistäneen Nils Gustafssonia paljon, 55 prosenttia jonkin verran ja 5 prosenttia ei lainkaan. Syyttäjillä tämä sama jakauma oli 26 prosenttia paljon, 44 prosenttia jonkin verran ja 30 prosenttia ei lainkaan.

Syyttäjiltä ja asianajajilta tiedusteltiin myös heidän arvioitaan siitä, miten Bodom-jutun käsittely on vaikuttanut kansalaisten luottamukseen viranomaisiin.

Asianajajat olivat tässä suhteessa kriittisempiä. Asianajajista 30 prosenttia arvioi luottamuksen poliisin vähentyneen ja 39 prosenttia luottamuksen syyttäjiin vähentyneen. Syyttäjäpuolella arveltiin, että kansalaisten luottamus poliisiin ja syyttäjiin oli pikemminkin lisääntynyt. Poliisin luottamuksen arveli nousseen 32 prosenttia ja syyttäjien oman luottamuksen 17 prosenttia.

Niin syyttäjissä kuin asianajajissa löytyi kaikkia mielipiteitä ja jokaisessa ryhmässä vastaus "ei ole vaikuttanut" oli suurin ryhmä. Erityisesti tämä näkyi, kun syyttäjät ja asianajajat arvioivat luottamuksen muutosta suhtautumisessa tuomioistuimiin. 69 prosenttia syyttäjistä ja 63 prosenttia asianajajista arveli, että Bodom-juttu ei ole vaikuttanut tuomioistuinten luottamukseen.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme