Mainos
Mainos

Bodominjärven surmista syyte Gustafssonille

Bodominjärven henkirikoksista epäilty espoolainen Nils Gustafsson saa syytteen kolmesta murhasta. Asiasta ilmoittivat jutun syyttäjät.

Bodominjärven henkirikoksista epäilty espoolainen Nils Gustafsson saa syytteen kolmesta murhasta. Asiasta ilmoittivat keskiviikkona aamupäivällä jutun syyttäjät Heli Haapalehto ja Tom Ifström.

Bodomjärven surmat 1960

Ifströmin mukaan uudella DNA-tekniikalla hankitulla todistusaineistolla oli syytteiden kannalta ratkaisevaa näyttöä. Hän kuvasi syyteharkintaa kuitenkin "palapeliksi", jossa useat osat tukivat päätymistä syytteiden nostamiseen.

-Sehän on selvää, että uudella tekniikalla on ratkaiseva merkitys, se on antanut tutkintaan ihan erilaiset lähtökohdat, totesi Ifström keskiviikkona.

Virallisesti syyteharkinta kesti reilut kaksi kuukautta, mutta käytännössä syyttäjät ovat seuranneet ja ohjanneet keskusrikospoliisin (KRP) tekemää esitutkintaa jo pitemmän aikaa. Haapalehdon mukaan syyttäjät vaikuttivat siihen, millaisia tutkimuksia tehtiin.

-Syyttäjä on ollut ohjaamassa tutkintaa, ettei tutkita mitään tutkittavan asian kannalta turhaa tai meidän mielestä turhaa, sanoi Haapalehto ja kiitteli yhteistyön poliisin kanssa sujuneen todella hyvin.

Gustafsson oli asianajajansa Riitta Leppiniemen mukaan pettynyt syyteharkinnan lopputulokseen, vaikka erilaisiin vaihtoehtoihin olikin henkisesti ehditty varautua. Gustafsson on koko ajan kiistänyt syyllistyneensä henkirikoksiin. Leppiniemen mukaan puolustus vetoaa oikeudessa ennen kaikkea siihen, että Gustafsson on syytön. Toissijaisesti on pohdittava, ovatko teot tappoja ja siten nykylain mukaan rikosoikeudellisesti vanhentuneita.

KRP:n tutkimusten mukaan nyt hieman yli 60-vuotias Gustafsson murhasi kolme ystäväänsä telttaretkellä kesäkuussa 1960. Espoon käräjäoikeus vangitsi hänet viime keväänä, kun KRP oli saanut vanhaan tapaukseen tutkimustensa avulla uutta valoa. Tätä nykyä Gustafsson on vapaalla jalalla ja asuu kotonaan Espoossa. Kolmoissurman puiminen alkaa Espoon käräjäoikeudessa kesälomien jälkeen aikaisintaan elokuussa.

Lainkäytön kannalta poikkeuksellisen kimurantti tapaus

Bodominjärven surmien käsittely tulee tuottamaan päänvaivaa Espoon käräjäoikeudelle. Rikosoikeuden professorin Pekka Koskisen mukaan oikeuden punnittavaksi jäävä suuri kysymys on se, noudatetaanko tapauksen arvioinnissa tekohetken vai tämän päivän lakia.

Lähtökohtaisesti tuomitsemisessa noudatetaan tekoajan lakia. Jos laki on kuitenkin muuttunut lievemmäksi, otetaan uusi säännöstö käyttöön. Oikeusoppineen mielestä Bodominjärven veriteot ovat tässä suhteessa poikkeuksellisen kimurantti kokonaisuus.

-Tapon ja murhan tunnusmerkistöt ovat matkan varrella muuttuneet. Lisäksi henkirikosten vanhentumista koskeviin säännöksiin on tullut muutoksia.

Koskisen mukaan käräjäoikeuden on pohdittava, voidaanko eri laeista yhdistellä niin sanotun rusinapullaopin mukaisesti vaikkapa syytetyn kannalta edulliset piirteet.

-Yleensä sovelletaan joko vanhaa tai uutta lakia kokonaisuudessaan.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 08.06.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme