Mainos
Mainos

Bosnia-Hertsegovinan rauhanturvaajien työ onnistunut

Suomalaiset rauhanturvaajat edesauttoivat paluumuuttoa Bosniaan Muutto jatkuu edelleen, vastuu paikallisille siviiliviranomaisille.

Bosnia-Hertsegovinasta kotiutuneiden suomalaisten rauhanturvajoukkojen työtä pidetään onnistuneena. Noin 60 suomalaisupseerin CIMIC-komppania työskenteli pääasiassa vähemmistöjen paluumuuton parissa.

-Suomalaisten toiminta on edesauttanut paluumuuttoa alueelle ja yhteistoimintaa sotilaiden ja paikallisten ihmisten välillä. Työtä on pidetty yleisesti erittäin merkittävänä ja onnistuneena, arvioi majuri Juha Majala Puolustusvoimien kansainvälisestä keskuksesta. Suomalaisen CIMIC-komppanian tehtävät siirtyvät paikallisten siviiliviranomaisten ja kansalaisjärjestöjen hoidettavaksi. -Siviilien ja sotilaiden välisessä yhteistoiminnassa on tässä vaiheessa saavutettu se mitä saavutettavissa on, ja paikalliset pystyvät ottamaan työn haltuunsa. Paluumuutto alueelle jatkuu edelleen ja jälleenrakentamista riittää vielä vuosiksi eteenpäin.

Monikansalliset SFOR-joukot jatkavat yleisen turvallisuuden ylläpitämistä alueella. Myös erillisoperaatiot, kuten sotarikollisten kiinniottaminen, jatkuvat edelleen. SFOR-operaation monikansallisten joukkojen kokonaisvahvuus oli alkuvaiheessa 60000 miestä. Suomalaisten lähtiessä Bosniaan jää vielä 13000 rauhanturvaajaa 35 maasta.

Nato-johtoisen SFOR-operaation kestoa on Majalan mukaan mahdoton arvioida. -On mahdollista, että Nato vetää SFOR-joukkonsa pois ja EU ottaa johtovastuun operaatiosta. Milloin ja minkä kokoisella joukolla, sitä ei ole päätetty, Majala sanoo. Suomalaisia rauhanturvaajia on palvellut Bosnia-Hertsegovinassa vuodesta 1996 SFOR-operaation ja sitä edeltäneen IFOR-operaation alusta asti. Enimmillään suomalaisia oli paikalla noin 450.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme