Mainos
Mainos

Brax mielissään vaalirahoituskohusta

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.)

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) iloitsee siitä, että mediassa on noussut suuri kohu kansanedustajien väärinkäytöksistä vaalirahoitusilmoituksissa.

- Julkinen paine pitää huolen, että puolueet toimivat jatkossa tässä asiassa ihan toisella asenteella. Kuntavaaleissa sitten nähdään, pysyykö kuri.

Brax kiistää, että vaalirahoituslain uudistus olisi edennyt hitaasti.

- Tämä asia ei vain ole aiemmin kiinnostanut julkisuutta. Oikeusministeriö on kuitenkin valmistellut asiaa aika kovassakin paineessa. Väitteet siitä, että olisimme aloittaneet työn vasta Kalli-kohun jälkeen, eivät pidä paikkansa.

Sanktiot tulossa lakiin

Yksittäisten edustajien rahoituksen paremman avaamisen osalta tähdätään siihen, että laki olisi voimassa seuraavissa eurovaaleissa.

- Tällähän hetkellä monet ilmoituksista ovat yksinkertaisesti laittomia. Nyt emme voi jättää edes täydennyspyyntöä, saati hakea sanktioita.

Braxin mukaan lakiuudistuksen myötä valvontaviranomainen saisi valtuudet pyytää lisäselvityksiä. Jos ne eivät vieläkään tyydytä, sanktioita voisi vaatia todennäköisesti syyttäjän kautta.

Ministeri painottaa, että suurin ongelma joidenkin kansanedustajien toiminnassa on nimenomaan pimittäminen.

- Kun tiedot ovat avoimesti esillä, äänestäjä voi itse arvioida, onko henkilöllä sopimattomia kytköksiä.

Braxin mukaan suuri urakka tulee olemaan myös se, että jatkossa puoluerahoituksen ja puolueita lähellä olevien yhdistysten ja muiden rahoituslähteiden toimintaa avataan. Tämä on myös Euroopan neuvoston korruptionvastainen toimielimen (GRECO) vaatimus.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme