Mainos
Mainos

Brax toivoo uudistuspaineen pysyvän

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) toivoo, että paineet vaalirahoituslain uudistamiseen pysyvät yllä. Hänen mukaansa ei riitä, että kansanedustajat nyt täydentävät vaalirahoitusilmoituksiaan, vaan lainsäädäntöä on oikeasti tiukennettava.

Brax torjuu tiukasti heitot siitä, että ongelma hoidettaisiin vain nostamalla eurorajaa, jonka ylittävät tuet on kerrottava.

Tuoreiden lehtitietojen mukaan muun muassa liikemies Toivo Sukari olisi jakanut eri ehdokkaille tukea viime eduskuntavaaleissa yhteensä 50 000 euroa.

- Oleellista on kysyä, että jos näissä rahoissa ei ole mitään epäilyttävää, miksi niitä ei ilmoitettu, Brax sanoo.

Hän muistuttaa, että tukea saa toki antaa ja vaikka useammallekin puolueelle. Lainsäädännön tehtävänä on turvata tukien julkisuus. Kun äänestäjät tietävät rahoista, he voivat myös seurata, ettei epäilyttäviä kytköksiä synny.

Äänestäjillä on oltava nämä tiedot heti vaalien jälkeen. Kauppakeskus Ideaparkia koskevat puheenvuorot kuulostavat nyt erilaisilta kuin ennen vaalirahajupakan syntyä, Brax vertaa.

Kupla puhkesi

Vaalirahoituksen ongelmat eivät tulleet mitenkään yllätyksenä pitkään politiikassa toimineelle Braxille.

- Kupla on nyt puhjennut. Enää tätä ei pidetä puritaanivihreiden urputuksena.

Tukitietojen lisäksi ehdokkailta olisi saatava tieto vaalikampanjan menoista. Tämä auttaisi arvioimaan, ovatko rahoitustiedot kohdallaan.

Braxin mukaan on vakavia epäilyjä siitä, että joissakin ilmoituksissa kerrotut summat eivät alkuunkaan täsmää mittavan kampanjan menojen kanssa. Nykyisin viranomaisilla ei ole toimivaltaa puuttua asiaan.

Braxin tavoitteena on ensi perjantaina julkistaa suunnitelmat vaalirahoituksen uudistamistyöstä. Työhön ryhtyvä toimikunta on paria jäsentä vaille valmis.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme