Mainos
Mainos

Brax: Viranomaisilla usein liian kiire yhteistyöhön

Kauhajoen ampumatragedia ja siihen liittyneet videot ovat saaneet sisäministeriön tehostamaan internetin valvontaa.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut oikeusministeri Tuija Braxin mukaan ennakoivaa yhteistyötä pitää tehdä läpi koko yhteiskunnan, kaikkien viranomaisten kesken.

Oikeusministerin mukaan Suomella on opittavaa esimerkiksi Norjan poliisin toiminnasta.

- Oslossa on ollut pitkään internet-poliisiasema, joka tutkii lapsiin kohdistuvaa rikollisuutta, mutta myös erilaisia alakulttuureita, viharikoksia ja muita. Meillä on ollut oikeusministeriön ja sisäministeriön välillä ollut yhteistyötä tämän kaltaisen toiminnan tiimoilta, sanoo Brax.

Brax kertoo, että Norjassa lapsella voi olla tietokoneella "punainen nappi", jota voi painaa heti kun netissä tulee vastaan jotain pelottavaa tai outoa. Epäilyttävä materiaali siirtyy suoraan poliisille tätä palvelua käyttämällä.

- Tarvitaan kuitenkin myös kansalaistoimintaa. Internet on niin laaja ja monipolvinen, että pelkällä viranomaisvalvonnalla tästä ei selvitä. Kaikilla pitää olla sellaiset kansalaistaidot, että osataan huolestua netissä näkemistä asioista.

Brax uskoo, että ihmisten tietoisuus internetistä on todella heikolla tasolla.

- Meidän keski-ikäistenkin olisi syytä käydä pari tuntia kurssia siitä, mitä siellä netissä oikein tapahtuu ja mitä meidän pitäisi huolellisemmin tarkkailla. Esimerkiksi Pelastakaa Lapset ry:llä on palvelu, johon voi ilmoittaa suoraan löytämästään epäilyttävästä materiaalista. Aina, jos on huolta siitä, että tapahtuu jotain rikollista, voi ilmoittaa poliisille suoraan.

Viranomaisilla liian kiire yhteistyöhön

Kauhajoen tapaukseen Brax ei vielä halua ottaa kantaa, sillä tapauksen tutkinta on vasta alkanut. Hän kuitenkin myöntää, että viranomaisten yhteistoiminnan tavoissa on paljon parantamista.

- Monesti on kyse yksinkertaisesti kiireestä. Viranomaiset esimerkiksi terveydenhuollossa, sosiaalitoimessa ja lastensuojelussa ovat niin kädet täynnä töitä, etteivät ehdi tehdä riittävästi yhteistyötä. Akuutteja tilanteita on niin paljon, että ennalta ehkäisevä työ ja laaja yhteistyöverkostoituminen jää päivän viimeiseksi asiaksi.

Brax sanoo, että esimerkiksi tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio on jo pitkään viestittänyt, että oppilashuollon sisäinen tiedonkulkua voidaan parantaa vaarantamatta tietosuojaa.

- Eri sektorien, jotka huolehtivat lapsista, voivat ja heidän pitääkin vaihtaa tietoja. Tällä puolella meidän pitää tarkistaa lainsäädäntöä.

Oikeusministeri Braxin mukaan myös aselainsäädännössä on tarkistamisen varaa. Hän pohtisi myös poliisille sälytettyä vastuuta myöntää aselupia.

- Meidän täytyy uskaltaa sanoa, että ei kaikilla ihmisillä tarvitse olla aseita. Ei ole montaa perusteltua syytä siihen, miksi esimerkiksi pienaseita täytyy pitää kotona.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme