Mainos
Mainos

Breivikin teot skitsofreenikolle äärimmäisen epätodennäköisiä

Skitsofreenikkojen rikokset eivät juuri koskaan ole suunniteltuja, kertoo Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri, tutkimusprofessori Hannu Lauerma.

– Skitsofreenikoille ominaiset rikokset ovat suunnittelemattomia, lähiomaisiin kohdistuvia ja äkillisiin harhaluuloihin ja harhakokemuksiin perustuvia, Lauerma sanoo.

Oikeuspsykiatrit totesivat eilen Anders Behring Breivikin sairastavan paranoidista skitsofreniaa ja Breivikin olleen Oslon pommi-iskujen ja Utöyan verilöylyn tekohetkellä psykoottinen. Iskuissa kuoli heinäkuussa 77 ihmistä.

Yleensä arkoja ihmisiä

Lauerman mukaan Breivikin teot ovat äärimmäisen epätodennäköisiä skitsofreenikon tekemiksi.

– Pelkkä skitsofreeninen häiriö itsessään ei juurikaan nosta väkivaltariskiä. Valtaosa skitsofreniaa sairastavista on vetäytyviä ja arkoja ihmisiä. Hyökkäävyys on harvinaista.

Paranoidinen skitsofrenia on vakava psykiatrinen sairaus, johon liittyy tyypillisesti eriskummallisia harhaluuloja ja harha-aistimuksia. Lauerma kuvailee häiriöstä kärsivien potilaiden olevan yleensä hämmentyneitä ja käyttäytyvän näkyvän omituisella tavalla.

– On yllättävää, että Breivik ei tiettävästi herättänyt mitään huomiota, Lauerma huomauttaa.

Skitsofreniaa sairastaa noin prosentti väestöstä. Skitsofreniassa on neljä alatyyppiä, joista yleisin on paranoidinen alamuoto.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme