Mainos
Mainos

Britanniassa sairaaloihin tehty kyberhyökkäys mahdollinen myös Suomessa – "Kannattaa varoa, mitä klikkaa auki"

F-Securen johtavan asiantuntijan Jarno Niemelän mukaan Britanniassa sairaaloihin tehty kyberhyökkäys olisi mahdollinen myös suomalaissairaaloissa.

Jarno Niemelä näkee kuitenkin, että Suomessa ollaan paremmassa turvassa kuin monessa muussa maassa.

– Täällä otetaan tietojärjestelmien turvallisuus huomattavasti vakavammin, Niemelä kommentoi.

Epäilty kyberhyökkäys on lamaannuttanut tietojärjestelmiä sairaaloissa muun muassa Lontoossa ja Nottinghamissa. BBC:n mukaan terveysasemilla on jouduttu turvautumaan kynään ja paperiin tietojärjestelmäongelmien takia.

Niemelä uskoo, että ongelmaa Britanniassa on todennäköisesti pahentanut iskun aiheuttama varovaisuus ja epävarmuus.

– Siellä on otettu tosi isot varotoimet. Läheskään kaikki suljetut järjestelmät eivät ole saastuneet, vaan siellä on otettu koneet alas siltä varalta, etteivät ne saastuisi.

– Toki en tässä tapauksessa sano yhtään, että he olisivat ylireagoineet, Niemelä jatkaa.

"Kannattaa varoa, mitä klikkaa auki"

Brittisairaaloihin kohdistunut laaja kyberhyökkäys tehtiin hyödyntäen haavoittuvuutta, joka oli varastettu Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA:lta, Niemelä kertoo.

Suomalaisasiantuntijoiden mukaan sairaaloihin tehty hyökkäys olisi ollut helposti estettävissä.

– Tässä on hyödynnetty muutamaa haavoittuvuutta, joita on jo paikattu tällä viikolla. Olisi erityisen tärkeää, että uusimmatkin Microsoftin haavoittuvuuskorjaukset on asennettu, viestintäviraston johtava asiantuntija Kauto Huopio toteaa.

– Silloin ollaan aika turvassa.

Myös kunnon tietoturvapaketti ja varmuuskopioiden pitäminen ajan tasalla on tärkeää. Huopion mukaan myös varovaisuus esimerkiksi oudolta vaikuttavien viestien suhteen on tarpeen.

– Kannattaisi ehkä juuri nyt tällä hetkellä pikkaisen varoa, mitä klikkaa auki.


 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme