Mainos
Mainos

Brittilehti suitsuttaa Suomea: Maailman paras koulujärjestelmä?

Suomalaisen koulutuksen taso on saanut jälleen suitsutusta maailmalla. Brittilehti The Independent ylistää verkkoartikkelissaan Suomen jatkuvaa sijoittumista koulutustilastojen kärkeen ja kyselee, miten Britannia voisi ottaa mallia tästä.

Otsikolla "Ovatko suomalaiset koulut maailman parhaita?" alkavassa jutussa ihmetellään ennen kaikkea sitä, millä reseptillä Suomen koulut menestyvät vertailuissa.

Yhdeksi syyksi lehti mainitsee opettajakoulutuksen korkean tason, sillä luokanopettajaksi on vaikeampi päästä opiskelemaan kuin esimerkiksi lääketieteelliseen. Tämä on kohottanut koko ammatin arvostusta.

Suomen koulutusmenestyksessä innostunut Britannian opetusministeri Michael Gove on nyt esittänyt, että myös Britanniassa tiukennettaisiin opettajaksi opiskelevien valintakriteereitä.

The Independent -lehden haastattelema Helsingin yliopiston professori Jari Lavonen ei kuitenkaan usko, että muut maat voisivat niin sanotusti poimia rusinat pullasta eli ottaa mallia vain tietyistä asioista. Hänen mukaansa asioita pitää katsoa kokonaisuutena, ja Suomen koulutuksen tasosta puhuttaessa ei voida ohittaa esimerkiksi ilmaisen peruskoulun ja korkeakoulutuksen merkitystä.

Brittilehti kuitenkin muistuttaa, että Suomessa on 600 000 koululaista, kun taas Englannissa ja Walesissa vastaava luku on seitsemän miljoonaa. Myös luokka- ja tuloerot ovat huomattavasti suuremmat Britanniassa, mikä heijastuu myös koulutukseen ja kouluihin.

Suomi on menestynyt muun muassa maailmanlaajuisessa PISA-tutkimuksessa (Programme for International Student Assessment), joka arvioi 15-vuotiaiden nuorten osaamista lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme