Mainos
Mainos

BSE nostanee lihan hintaa

Naudanliha kallistunee lisää Suomen ensimmäisen BSE-tautitapauksen vuoksi.

-Lihan hinta on tänä vuonna noussut 10 prosenttia BSE:n torjuntatoimien vuoksi, ja todetun tautitapauksen vuoksi lihan hinta kohoaa todennäköisesti vielä jonkin verran, arvioi johtaja Lea Lastikka Elintarviketeollisuusliitosta.

Hullun lehmän taudin torjuntatoimet ovat maksaneet teurastamoille tähän mennessä noin 125 miljoonaa markkaa vuodessa, ja nyt todetusta BSE:stä koituvat lisäkulut teurastamoille ovat muutamia kymmeniä miljoonia markkoja.

-Jos joudutaan rakentamaan lisää kylmävarastoja näytteenottoa odottavien ruhojen säilytystä varten, kustannukset ovat toista mittaluokkaa, Lastikka sanoo. Maa- ja metsätalousministeriön arvion mukaan teurastamot joutuvat rakentamaan lisää varastointitiloja, vaikka nykyistä nopeampi pikatesti otettaisiin käyttöön nautojen testauksessa.

Testattavien nautojen määrä viisinkertaistuu noin 130 000:een, kun riskiryhmien lisäksi ryhdytään testaamaan kaikki yli 2,5-vuotiaat naudat.

Kulutus notkahti

Muissa EU:n jäsenmaissa naudanlihan kulutus notkahti BSE-taudin toteamisen jälkeen, ja sama on odotettavissa Suomessakin, Lastikka arvioi.

-Euroopan unionin jäsenmaissa naudanlihan kulutus on noin 10 prosenttia alemmalla tasolla kuin ennen BSE-kohua, hän sanoo.

Lastikka uskoo kuitenkin, että kulutus palautuu jollain aikavälillä ennalleen. Kuluttajille teollisuus haluaa vakuuttaa, ettei lihassa ole vaaraa, koska tauti esiintyy eläimen keskushermostossa, ja riskimateriaaliin kuuluvat aivot erotetaan teurastuksessa. Lastikka uskoo, että teurastamojen talous kestää taudista koituvat kustannukset ja mahdollisen kulutuksen laskun.

-Hyvin ikävä asia tämä taudin löytyminen kyllä on, Lastikka myönsi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme