Mainos
Mainos

Budjettiesitykselle risuja ja ruusuja

Valtiovarainministeriön budjettiesitys saa sekä ruusuja että risuja.

Veronmaksajien Keskusliiton mukaan budjettiehdotuksen verolinjaa on vielä täsmennettävä. Liiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mukaan työn verotusta uhkaava kiristyminen on torjuttava kokonaan budjettiriihessä, kuten hallitus on luvannut.

Lehtisen mukaan yleinen ansiokehitys ei saa myöskään aiheuttaa palkansaajien verotuksen kiristymistä. Hänestä hallitukselta on löydyttävä valmiutta ansiotulojen verotuksen kevennyksiin, mikäli työmarkkinoilla saadaan aikaan palkkamalttia.

Kuntaliitto kantaa huolta valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen vaikutuksista kansalaisten palveluihin ja niiden rahoitukseen.

Suurin yksittäinen leikkaus ehdotuksessa kohdistuu kuntapuolelle eli kuntien valtionosuuksiin. Liitto toteaa, että kuntien tulojen leikkaukset ja samalla tehtävien lisäykset kasvattavat paineita kiristää kunnallisverotusta.

Liitto tähdentää, ettei kunnille pidä asettaa uusia tehtäviä tai laajentaa nykyisiä. Mahdollisista muutoksista aiheutuvat kustannusten nousut tulee korvata kunnille täysmääräisesti.

SAK kiittää, EK antaa pyyhkeitä

SAK pitää perusteltuna valtiovarainministeriön esitystä valtiontalouden etupainotteisesta vakauttamisesta. Järjestön ekonomistin Ilkka Kaukorannan mukaan on kuitenkin tärkeää, ettei vakautus rankaise huono-osaisimpia. SAK pitääkin tervetulleena perusturvan korottamista jo ensi vuonna.

Kaukorannan mukaan on myös hyvä, että budjettiesityksessä on mukana progressiivinen korotus pääomatuloveroon ja perintö- ja lahjaveroon. Näin vakautus kohdistuu myös rikkaisiin.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus saa Elinkeinoelämän keskusliitolta pyyhkeitä. EK arvioi, että budjetista puuttuvat kasvun kannusteet.

Liitto tyrmää yhteisöveron prosenttiyksikön kevennyksen riittämättömänä, ja sen mukaan pääomaverotuksen kiristäminen heikentää yrittämisen edellytyksiä entisestään.

Palkkaverotusta pitäisi EK:n mukaan alentaa työn tekemisen kannusteiden lisäämiseksi.

Liiton mielestä vallitseva tilanne edellyttää tuntuvampaa menokuria kuin mihin hallitus on nyt sitoutunut. Liitto pitää kuitenkin myönteisenä, että hallitus tekee luvatut valtiontalouden säästöt jo ensi vuoden budjetissa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme