Mainos
Mainos

Budjettiesitys: Valtion velan hoitoon 37 miljardia

Hallituksen esitys valtion ensi vuoden tulo- ja menoarvioksi on annettu eduskunnalle. Budjettiesityksen pääkohdat julkistettiin jo viime kuussa hallituksen budjettiriihen jälkeen.

Palkansaajat ovat saamassa viime vuosia suuremmat verohelpotukset, joten ostovoiman lisäys kohentanee tuotantoa ja työllisyyttä. Hallitus toivoo, että verohelpotukset pitäisivät palkankorotukset maltillisen matalina.

Ensi vuonna valtion velasta maksetaan korkoja 24,4 miljardia markkaa. Velan lyhentämiseen budjetissa varataan yhteensä 12,6 miljardia markkaa, josta vajaat 11 miljardia on tarkoitus käyttää velan nettolyhennyksiin. Valtion velka laskee esityksen mukaan ensi vuoden lopussa noin 375 miljardiin markkaan, mikä on 46 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Velan lyhentämisen mahdollistavat valtiontalouden ylijäämä ja valtion omaisuuden myyntitulot. Valtion velan kokonaismäärän kehitykseen vaikuttavat lyhennysten lisäksi myös valuuttakurssien ja korkotason muutokset.

Varsinaisen budjettikeskustelun kansanedustajat aloittavat ensi viikolla, ja käsittely kestänee joulukuulle saakka.

Polttoaineveroon ei armoa

Niinistö tiedotustilaisuudessa

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö ei lupaa bensaveron alentamista. Vielä budjettiehdotuksen julkistamisen yhteydessä heinäkuussa Niinistö jätti ilmaan veron huojennusmahdollisuuden. Ehtona oli, että raakaöljyn hinta ei laske tai euro vahvistu.

Vaikka Niinistö nyt myöntää, että kumpikaan ehto ei ole täyttynyt, ei uusia päätöksiä asiasta ole tulossa. Valtiovarainministerin mukaan hallitus seuraa tilannetta tiiviisti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme