Mainos
Mainos

Budjettiin 56 miljoonan lisäykset

Lisäyksistä 22 miljoonaa euroa osoitetaan erilaisiin liikennehankkeisiin.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat päässeet sopuun ensi vuoden talousarvioon tehtävistä lisäyksistä. Niiden yhteissumma on hieman alle 56 miljoonaa euroa.

Rahoista 22 miljoonaa euroa osoitetaan erilaisiin liikennehankkeisiin. Seuraavaksi suurimmat lisäykset tehdään sosiaali- ja terveystoimen sekä sivistystoimen budjetteihin.

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma oli tyytyväinen siihen, että budjetti pysyy aiemmin hyväksytyissä menokehyksissä. Hänen mukaansa päätöksentekoa helpotti se, että elokuussa tehty budjettiesitys vastasi pitkälti jo siinä vaiheessa tiedossa olleita ryhmien toiveita.

Hallituspuolueiden ryhmänjohtajien sopimuksen mukaan talousarvioon otetaan lähinnä korkeakouluopiskelijoita koskeva ateriatuen korotus, joka maksaa 2,6 miljoonaa. Toisen asteen opiskelijat hyötyvät opintotukeen liittyvästä vanhempien tulorajojen korottamisesta 2,8 miljoonalla eurolla.

Opintorahan korotusta ei budjettiin ole tulossa. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajan Markku Kosken mielestä opintorahasta ja opintososiaalisista eduista tulisi valmistella ensi vaalikaudelle kokonaisesitys.

Julkisuudessa vaadittu 15 prosentin korotus opintorahaan olisi maksanut 67 miljoonaa eli enemmän kuin eduskunnalle oli annettu liikkumatilaa koko budjetin käsittelyyn.

Talousarvioon palautetaan ystävyysseurojen määrärahat, joita oli leikattu kulttuuribudjetissa lähes kahden miljoonan euron edestä. Samoin menetellään kansainväliseen yhteistyöhön, Suomi-kouluille ja Venäjä-instituutille osoitettavien määrärahojen kanssa.

Koski huomautti, ettei kulttuuriministeri Tanja Saarelan hallinnoimiin rahoihin voi tehdä budjettiesityksen mukaisia radikaaleja leikkauksia. Järjestöjen toiminnat vaativat pitemmän aikajänteen mahdollisissa säästöratkaisuissa.

Eduskunta on vuosittain lisännyt budjettiin liikennerahoja. Tällä kertaa perustienpitoon on tulossa 8,8 miljoonan euron lisäys ja saman verran uutta rahaa osoitetaan perusradanpitoon. Yksityistiet saavat 2,2 miljoonan ja saaristoliikenne 1,2 miljoonan lisäpotin.

Rengonharjun lentokentälle ja joukkoliikenteelle osoitetaan kummallekin 500 000 euroa lisää.

Lastenpsykiatrialle neljän miljoonan lisäykset

Lasten ja nuorten psykiatrinen hoito on ollut sekin säännönmukaisesti ryhmänjohtajien listalla. Määräraha kasvaa neljä miljoonaa euroa. Päihdehoito saa 3,5 miljoonan, terveyden edistäminen 1,5 miljoonan ja työttömien terveystarkastukset yhden miljoonan euron lisäyksen.

Kuntien harkinnanvarainen avustus nousee 2,5 miljoonaa euroa budjettiesitykseen verrattuna. Kansainvälisille markkinoille pyrkiviä yrityksiä tuetaan samoin 2,5 miljoonalla.

Runkoviemäreiden rakentamista vauhditetaan 2 miljoonalla ja erilaisia vesistö- ja vesihuoltotöitä 1,6 miljoonalla eurolla. Lisää rahaa saavat myös oikeuslaitos, järjestäytyneen rikollisuuden torjunta, metsäneuvonta sekä kerrostalojen hissien rakentamisavustuksiin tarkoitettu momentti.

SDP:n eduskuntaryhmä hyväksyi ylimääräisessä kokouksessaan tänään ryhmänjohtajien neuvonpidon tulokset yksimielisesti. Keskustelussa nostettiin esille myös opiskelijoiden etuudet, mutta esimerkiksi opintorahan nostamisesta ei tehty esityksiä.

Budjettiesityksen loppusumma on noin 40,5 miljardia euroa. Muutokset kirjataan valtiovarainvaliokunnan mietintöön ja määrärahat lyödään lukkoon täysistunnon äänestyksissä joulun alla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme