Mainos
Mainos

Budjettikiistoista syntyi sopu

Kaikkien hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat sopineet budjetin menolisäyksistä neuvotellun ratkaisun. Asia varmistui iltapäivällä, kun vasemmistoliiton ryhmä teki ratkaisunsa viimeisenä pienen lisäajan jälkeen.

Ryhmä oli aluksi tyytymätön siihen, että merkittävä osa eduskunnassa budjettiin kaavailluista lisämenoista rahoitetaan leikkaamalla kuntien saamasta yhteisöverosta. Muut puolueet kuitenkin torjuivat vasemmistoliiton vaatimukset neuvottelujen avaamisesta uudelleen.

Hallituksen budjettiesitykseen tehdään eduskunnassa lisäyksiä kaikkiaan noin 370 miljoonan markan edestä. Suurimmat menojen lisäykset ovat tulossa lasten ja nuorten psykiatriseen hoitoon ja perustienpitoon. Suurin osa menolisäyksistä rahoitetaan leikkaamalla kuntien osuutta yhteisöveron tuotosta noin 250 miljoonaa markkaa. Korvaavaa rahoitusta on löydetty yhteensä noin 325 miljoonan markan verran. Yhteisöveron lisäksi rahoituslähteiksi on otettu liikelaitosten voitot ja sätkätupakan veron kiristäminen.

Menolisäyksistä kattamatta on jäämässä 44 miljoonaa markkaa. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ottavat kantaa neuvotteluratkaisuun puolilta päivin alkaneissa kokouksissaan.

Lipponen: Ratkaisu edullinen myös kunnille

Lipponen Paavo

Pääministeri Paavo Lipponen arvioi, että ratkaisu on kaiken kaikkiaan edullinen myös kuntien kannalta. Lipposen mukaan tämä johtuu siitä, että useat nyt sovitut menolisäykset tuovat rahaa kunnille. Lisäksi kuntien tuloja lisäävät työttömyysvakuutusmaksun alentaminen sekä Sampo-Leonia-järjestelyistä aiheutuva verohyöty. -Jos tällaisessa tilanteessa yhteisöveron tuottoa hieman tarkistetaan valtion hyväksi, saa kuntatalous senkin jälkeen hyväkseen huomattavaa etua, Lipponen sanoi ratkaisun varmistumisen jälkeen.
Kuntien verotuloihin puuttuminen jälleen kerran herätti napinaa eduskuntaryhmissä, jotka kuitenkin lopulta hyväksyivät ratkaisun. Lipposen mukaan asiasta ei käyty etukäteen keskusteluja kuntien etujärjestön Kuntaliiton kanssa. -Ymmärrän hyvin, jos kritiikkiä tulee, mutta hallituksen vahva tahto on nähdä huolta kuntataloudesta, hän vakuutti.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö vaikutti Lipposen tapaan tyytyväiseltä, vaikka parempi olisi ollut, jos rahat budjettilisäyksiin olisi löydetty valtion eikä kuntien piiristä. Ratkaisu on Niinistön mielestä "nipin napin" sopusoinnussa hallitusohjelman kanssa, joka edellyttää menojen jäädyttämistä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme