Mainos

Budjettiluonnokselle sekä kiitosta että moitteita

Valtiovarainministeriön budjettiesitys on saanut sekä kiitosta että moitteita. Työnantajapuoli on esitykseen tyytyväinen mutta työntekijäpuolella siihen suhtaudutaan varovaisemmin.

Teollisuuden ja työnantajain keskusliitto TT on tyytyväinen valtiovarainministeriön esitykseen. TT:n arvion mukaan esitys vastaa hyvin hallitusohjelmassa sovittua tavoitetta. TT:n mukaan Suomen hyvä taloudellinen tilanne antaa mahdollisuuden vähentää valtion velkaa, lisätä tuloveronkevennyksiä ja turvata hyvinvointipalvelut ilman, että tarvitaan varsinaisia lisäsäästöjä budjetin tiukan menolinjan tueksi.

Suomen Yrittäjien mielestä ehdotus ensi vuoden talousarvioksi sopii hyvin meneillään olevaan vahvaan nousukauteen. Yrittäjien mukaan budjetin menotalous on pidetty hyvin kurissa ja tilaisuutta valtion velkojen lyhentämiseen käytetään hyväksi.

Yrittäjien mielestä veronalennusten kohdentaminen ansiotulojen verotukseen erityisesti alimmissa tuloluokissa helpottaa työvoiman tarjonnan pullonkauloja ja torjuu palkkainflaatiota. Suomen Yrittäjät muistuttaa pitävänsä kuitenkin työnantajamaksuleikkausten jatkamista edellytyksenä rakenteellisen työttömyyden alentamiselle.

Palkansaajajärjestöt yllättyivät

Palkansaajajärjestöjen ensi reaktiot veroaleen olivat yllättyneitä ja varauksellisia. SAK:n osastopäällikkö Eero Heinäluoma luonnehti 6 miljardin ehdotusta varsin rohkeaksi. Heinäluoman mielestä ainakaan sitä enempää ei kukaan voi tässä tilanteessa vaatia. SAK odottaa, että hallitus painottaa veronkevennykset selvästi pieni- ja keskituloisille.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääsihteeri Seppo Junttila luonnehti Niinistön ehdotusta yllättävän suureksi. Hän oli huolissaan siitä, että vaarannetaanko suurilla veronalennuksilla julkisten palvelujen saatavuutta. Junttilan mielestä sietäisi myös pohtia, onko mitoitus tässä suhdannetilanteessa oikea.

Metallityöväen liiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa huomautti, että työmarkkinoita koskevat ratkaisut on tehtävä hallituksen ja etujärjestöjen ns. kolmikantayhteistyössä. -Mikäli Niinistö tarkoitti, että hallitus ryhtyy yksipuolisesti muuttamaan tai leikkaamaan työttömyysturvaa, niin se on sodanjulistus työmarkkinoille, Vuorenmaa sanoi. Myös Vuorenmaa suhtautui suurin varauksin Niinistön veronalennusavaukseen.

Kuntaliitto: kunnista ei maksumiehiä

Kuntaliitto ei halua kunnista budjettiehdotukseen kirjatun kuuden miljardin tuloveroalen maksumiehiä. Liitto pitää samalla tärkeänä, että valtion talouden ohella parantunut kunnallistalouden liikkumavara voidaan käyttää peruspalveluiden kohentamiseen kaikissa kunnissa.

Liitto painottaa, että alueelliset erot kuntien taloudessa ovat kasvaneet. Heikon talouden kuntien aseman vahvistaminen on Kuntaliiton mukaan välttämätöntä, jotta peruspalvelut pystytään tarjoamaan tasavertaisesti koko maassa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot