Mainos
Mainos

Budjettineuvottelut huolettavat kuntia

Alkavat budjettineuvottelut kiinnostavat myös kuntia. Muun muassa tapa, jolla valtionosuuksia jaetaan, on suurennuslasin alla. Kuntia yritetään kannustaa luomaan uusia työpaikkoja.

Kuntien tulopohjaan on tulossa suuriakin muutoksia, mikäli valtiovarainministerin väläyttelemät uudistukset tulevat totetutumaan. Kalliomäki on esittänyt mahdollisuuden, että yhteisövero, eli yritysten ja yhteisöjen maksama vero, poistettaisiin kunnilta kokonaan ja se korvattaisiin valtionosuuksilla. Näitä valtionosuuksia kunta saisi sen mukaan, kuinka paljon sillä on yksityisiä työpaikkoja.

- Se olisi aika kummallinen valtionosuusperuste, että mitä paremmin kunnalla on työpaikkoja, niin sitä enemmän annettaisiin sitten valtionosuutta, kun yleensä on vähän päinvastoin, Suomen Kuntaliiton kuntatalousyksikön päällikkö Martti Kallio pohtii.

Suurimmat julkisen sektorin osuudet ovat Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa, pienimmät Uudellamaalla, Päijät-Hämeessä ja Varsinais-Suomessa. Uudistus koskisi siis eniten pieniin kuntiin, joissa työpaikat keskittyvät julkiselle alalle. Uudella järjestelmällä painostettaisiin kuntia lisäämään yksityisen sektorin työpaikkoja.

Valtionosuusjärjestelmää muutettiin viimeksi 1997. Uudistus tehdään vuonna 2005, kun eri vaihtoehdoista on päästy sopuun.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 27.07.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme