Mainos
Mainos

Budjettipäällikkö: Neuvottelut joustamattomat

Valtion ensi vuoden budjetin hieronta on alkanut, kun valtiovarainministeriön ylin johto kokoontui aamulla neuvotteluihin Espoon Moisniemeen. Tänä vuonna reipasta keskustelua odotetaan ruoan arvonlisäveron ja tuloverojen keventämisaikataulusta.

Budjettineuvotteluja vetävä valtiovarainministeri Jyrki Katainen on melkoisessa ristitulessa, sillä polttoaineen ja ruoan hinnan nousu on saanut monet ryhmät vaatimaan ensiavuksi verohelpotuksia. Linja-autoliitto vaatii dieselin valmisteveron palautusta. Kaupan ala puolestaan haluaa, että hallitusohjelmaan kirjatusta arvonlisäveron alentamisen aikataulusta tehdään selkeä päätös näissä neuvotteluissa.

Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Hannu Mäkinen moittii budjettineuvotteluja joustamattomiksi.

- Me tuemme valtiovarainministeriössä hyvin voimakkaasti sitä, että menoja uudelleen kohdennettaisiin, vähennettäisiin jostain ja lisättäisiin toisaalle. Eri sektoreilla on näitä reviirinvartijoita niin paljon, että he eivät ole valmiita leikkaamaan mitään jonkin toisen sektorin hyväksi. Jostain syystä on sellainen kulttuuri ettei haluta luopua mistään. Pidetään kaikesta kiinni, MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Mäkinen moittii.

"Hallitusohjelman katto on murtumaton"

Keravalla vastikään sattuneen murhenäytelmän kaltaiset tapaukset ovat saaneet sosiaalipuolen vaatimaan resursseja mielenterveyspalveluille.

Budjettipäällikkö Hannu Mäkinen myöntää, että vakava syrjäytyminen on ongelma. Hän sysää vastuun mielenterveyspalveluista kuitenkin kunnille.

- Näiden sektorien hoito kuuluu kunnille ja valtio kustantaa osan. Tässä on kyse siitä valinnasta korvamerkitäänkö rahoja tiettyihin kohteisiin vai annetaanko kuntien itse päättää. Nyt on jälkimmäinen vaihtoehto voimassa.

Kunnille budjettipäällikkö lupaa lisää rahaa vain hallitusohjelman puitteissa.

- Joka vuosi kunnille tulee lisää rahaa, josta he voivat itse päättää mihin käyttävät. Yli sen raamien on vaikea antaa. Hallitusohjelman katto on murtumaton, budjettipäällikkö painottaa.

Perusteeton pessimismi talouteen turhaa

Hannu Mäkistä huolestuttaa kuluttajien luottamuksen romahtaminen. Viimeisimpien mittausten mukaan kansalaisten luottamus talouteen on romahtanut 1990-luvun tasolle. Mäkinen painottaa, että pirujen maalaaminen seinille on turhaa.

- Vaara perusteettomaan pessimismiin on. Meillähän taloustekijät monilta osin ovat erinomaisessa tai ainakin hyvässä kunnossa. Emme ole syöksymässä mihinkään romahdukseen Suomen osalta. Meidän pitää luottaa itseemme ja rakentaa tulevaisuutta edelleen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme