Mainos
Mainos

Budjettiriiheen jäämässä pieniä riidanaiheita

Parin viikon kuluttua pidettävään hallituksen budjettiriiheen jää näillä näkymin vain pieniä riidanaiheita valtion rahankäytöstä. Valtiovarainministeriö aloitti tiistaina valtiovarainministeri Jyrki Kataisen johdolla budjettineuvottelut ministeriöiden kanssa. Ensimmäisen päivän perusteella sopua rahoista ei löytynyt muutamassa pienehkössä asiassa.

Hallitus neuvottelee niistä budjettiriihessään kahden viikon kuluttua. Kovimmat kiistat tulevat todennäköisesti rahankäytön sijaan energiapanostuksista ja siitä, miten Kataisen lupaama veroale pitäisi toteuttaa.

Tänään neuvottelemassa olivat sosiaali- ja terveysministeriö, sisäministeriö ja ulkoministeriö. Huomenna vuorossa ovat puolustusministeriö, ympäristöministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, opetusministeriö, oikeusministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä maa- ja metsätalousministeriö.

Sisäministeriö lisäisi pelastajakoulutusta

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) budjetissa auki jäivät lisärahat sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnalle ja virkaehtosopimusten ruotsinnokseen. Ministeriön mukaan lautakunta tarvitsisi 400 000 euroa lisää, jotta sen ruuhkaa voitaisiin purkaa. Lautakunnassa on kahden vuoden jonot ja noin 30 000 käsittelemätöntä asiaa.

Virkaehtosopimusten ruotsinnokseen ministeriö haluaisi reilu 200 000 euroa. Suurin osa työehtosopimuksista on vain suomen kielellä, ja ruotsinkielisiä sopimuksia kaivattaisiin lisää.

STM haluaisi lisäksi, että lääkkeiden viitehintajärjestelmän voimaantulon ansiosta säästyvät noin 18,6 miljoonaa euroa vuodessa tulisivat nimen omaan sosiaali- ja terveysministeriön käytettäviksi eivätkä katoaisi valtiovarainministeriön jakamaan yhteiseen kassaan.

Sisäministeriö tahtoisi puolestaan käyttää luvattua enemmän rahaa esimerkiksi pelastustoimeen lisäämällä pelastajakoulutuksen opiskelupaikkoja. Ulkoministeriöllä olisi ylimääräistä rahantarvetta siviilikriisinhallinnan laajentamiseen ja lähialueyhteistyöhön.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme