Mainos
Mainos

Budjettiriihen päätökset syntyivät sopuisasti

Hallitus pääsi eilen sopuun budjettiriihessään verokevennyksistä, jotka painottuvat pieni- ja keskituloisille kansalaisille. MTV:n Huomenta Suomessa vierailleen Valtionvarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan päätös syntyi kitkatta.

- Teimme jo alusta pitäen sellaisen ratkaisun, että teimme tasaisen taulukkotarkistuksen, joka tarkoittaa sitä, että tuloveronkevennyksiä tulee kaikkiin tuloluokkiin, eikä verotuksen progressio kiristy.

Lisäksi Kataisen mukaan hallituksella oli eilisessä riihessä tarkoituksena käyttää työtulovähennystä niin, että saataisiin painotusta pieni- ja keskituloisiin.

MTV:n Huomenta Suomessa myös vieraillut elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) uskoo, että kaikki ovat ratkaisuihin tyytyväisiä.

- Uskon, että oppositionkin pitäisi olla tyytyväisiä, koska tällä samalla perusmallilla tehtiin Matti Vanhasen (kesk.)ykköshallituksen aikaan verokevennykset.

Kotitalouksien ostovoima nousussa

Kansalaisten halu säästää on uusimpien ennusteiden mukaan kasvussa ja työttömyyden pelätään lisääntyvän, mutta Katainen ei kuitenkaan usko veronkevennyksien menevän hukkaan.

- Viime keväänä me kaikki säikähdimme kun kävimme ostamassa maitoa tai tankkaamassa autoa, että miten hinnat voi tällä tavalla karata käsistä. Tasaantumista kuitenkin on ollut tällä puolella ja ihmisten mielet ovat selkeästi tasaantuneet.

Kataisen mukaan hallituksen selkeä viesti on se, että kun tänä vuonna ostovoima kotitalouksissa kasvoi 2,5%, ensi vuonna se tulee kasvamaan 3,5%.

- Eli jos arjen sujuvuutta lasketaan käteen jäävän tulon kautta, eli rahan kautta, sen pitäisi olla ensi vuonna parempi kuin tänä vuonna.

Pekkarinen uskoo, että kotitalouksien kulutuksen lisääminen tasoittaisi pientä kuoppaa maailmantaloudessa.

Metsätalouden verokevennyksistä vääriä käsityksiä

Päätös puun myyntitulojen verohuojennuksesta on tuonut mukanaan myös kritiikkiä. Tämän luvatun kevennyksen uskotaan surkastuvan mittavasti kun verovähennysoikeuksia karsitaan.

Kataisen mukaan näistä verovähennyksistä on ollut paljon vääriä käsityksiä. Vähennykset, jotka kohdistuvat metsän parannukseen, säilyvät ennallaan.

- Ainoa tapahtuva muutos on puun myyntiin, kun myy vaikka 10 000 eurolla puuta ja tänä päivänä maksaa täyden veron, ensi vuonna maksaa 50 prosenttisen veron, niin sen myyntitulosta saatava vähennys on pienempi ensi vuonna kun se on tänä vuonna. Mutta tämä on ihan loogista, jos ei maksa täyttä veroa se työn osuudesta saatava vähennys on myös pienempi.

Pekkarisen uskoo, että kun Maataloustuottajien Keskusliiton MTK:n kanssa käydään asia läpi, niin myös heidän pettymys päätökseen laantuu.

Budjettiriihi jatkuu tänään energia-asioilla.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme