Mainos

Budjettiriihi alkoi

Hallitus aloitti aamupäivällä kaksipäiväisen budjettiriihensä, jossa se viimeistelee esityksensä valtion ensi vuoden budjetiksi.

Veroale puhuttaa kaikkia.

Ennen budjettiriihen alkua hallituksen keskeiset ministerit tapasivat tärkeimpien etujärjestöjen johtoa talousneuvoston kokouksessa. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö on halunnut budjettiriihessä keskustelua toimista, joilla työmarkkinoiden toimintaa voitaisiin tehostaa. Järjestöjohtajien mukaan Niinistö ei paljastanut heille, millaisia konkreettisia muutoksia hän itse esittää.

Työmarkkinajohtajien mielessä oli huoli siitä, miten syksyn tuloneuvotteluissa käy. Akavan puheenjohtaja
Risto Piekka sanoi, että budjettiriihessä pitäisi luoda hyvä ilmapiiri tuloneuvottelujen aloittamiselle. Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton toimitusjohtaja Johannes Koroma oli varoitellut, että irralleen pääsevä palkkainflaatio ja vahvistuva euro olisivat sama asia "kuin panisi hirttosilmukan kaulaansa". Tulosovun tiellä olevasta työsopimuslakikiistasta ei työmarkkinajohtajien mukaan tässä yhteydessä puhuttu sanaakaan.
Palkansaajapuolelta on kiirehditty hallitusta ratkaisemaan asian.

Veronalennukset puhuttavat

Akavan puheenjohtaja puheenjohtaja Risto Piekka oli huolestunut vaatimuksista, että ensi vuoden

veronalennukset pitäisi antaa valikoiden. Piekan mielestä alennukset pitää kohdistaa kaikkiin tuloluokkiin ja tasasuhtaisesti.

Talousneuvoston kokoukseen samoin osallistunut Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä otti puolestaan esille viljelijöiden aseman.

-Yli puolet viljelijöistä ei pääse osalliseksi veronalennuksesta, koska osa tulosta lasketaan pääomatuloksi, Härmälä sanoi. Työministeri Tarja Filatov arveli, että työllistymistä edistävistä toimista voidaan budjettiriihessä käydä vain periaatekeskustelua ja ehkä tehdä sopimuksia asioiden jatkovalmistelusta.
-Mutta en usko, että mitään uutta järjestelmää voidaan nyt lyödä lukkoon, hän sanoi.

Alustavissa keskusteluissa on ollut esillä työssä jaksamisen kysymykset, varhaiseläkkeiden arviointi ja jonkinlaisen kuntouttavan tukityön järjestäminen niille, joille tavanomaiset tukityöt tai koulutusjärjestelyt eivät ole sopineet. Eniten etukäteen huomiota on herättänyt Niinistön ehdotus ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot