Mainos
Mainos

Budjettiriihi jatkuu tänäänkin

Hallitus jatkaa aamulla budjettineuvottelujaan. Jo viime yön neuvotteluissa päästiin sopuun suurimmassa osassa budjetin menoista.

Eilen alkanut budjettiriihi venyi pitkälti aamuyölle. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö kertoi yön neuvottelujen päätyttyä, että budjetin menot tulivat pääpiirteissään selviksi. Niinistön mukaan yölle tuli hintaa menoina noin viisikymmentä miljoonaa euroa eli reilut kolmesataa miljoonaa markkaa.

-Menopuoli on nyt käytännöllisesti katsoen selvitetty, uskoisin näin, Niinistö totesi.

Joitakin kysymyksiä on Niinistön mukaan tarkoitus kuitenkin vielä täsmentää. Avoimia kysymyksiä ovat vielä mm. kehitysyhteistyörahojen osuus, matkustajalaivaliikenteen varustamotuki sekä kuntien valtionosuuksien indeksikorotus.

Myös suunniteltujen verouudistusten povataan aiheuttavan ongelmia. Niinistön mukaan kyse on lähinnä ylimääräisen veroalennuksen ja sairausvakuutusmaksun korotuksen yhtälöstä.

Niinistön puheista sai käsityksen, että kritiikkiä osakseen saaneesta yhtälöstä ollaan luopumassa.

-Minusta se olisi ollut askel parempaan suuntaan, mutta eihän sitä nyt aina ole samaa mieltä kaikista asioista, Niinistö totesi ja jatkoi ettei asia ole hänelle mikään kynnyskysymys.

Myös työmarkkinatuen ja peruspäivärahan korotus näyttää edelleen poliittisesti kimurantilta.

-Se on myöskin semmoinen kysymys, josta halutaan vielä huomenna keskustella siinä yhteydessä kun saadaan asiaa koskevia rakenne-ehdotuksia, Niinistö totesi.

Pääministeri Paavo Lipposen johtaman työryhmän on määrä julkistaa tänään kannanottonsa työttömyysturvan ja osa-aikaeläkkeiden rakenteellisesta kehittämisestä.

Menokehys selväksi viime yönä


Hallituksen budjettineuvotteluissa pyyhittiin pöydältä yöllä tukku eri ministeriöiden pienempiä auki olleita asioita.

Työministeriön työllisyysmäärärahoihin tuli valtiovarainministeri Sauli Niinistön mukaan reilut 130 miljoonaa markkaa lisää. Sisäministeriö sai poliisin toimintamenoihin vajaan 40 miljoonan markan lisäyksen. Kulttuuriministeri Suvi Linden sai neuvoteltua korkeakouluopiskelijoiden ateriatukeen 50 pennin korotuksen ateriaa kohti. Ympäristöministeri Satu Hassi kertoi saaneensa hieman lisää rahaa suojelualueiden hoitoon ja rakennusperintökohteisiin. Summaa hän ei kertonut.

Opetusministeri Maija Rask sai kouluille lisää rakentamisvaltuutta. Raskin mukaan tämä merkitsee, että homekouluja päästään korjaamaan. Opetusministeriö saa myös ammatilliseen aikuiskoulutukseen lisämäärärahaa 23 miljoonaa markkaa. Esikoululaisten koulukuljetustukea ei budjettiin kuitenkaan tule.

Sosiaali- ja terveysministeri Maija Perhon asioista sovittiin keliakiapotilaiden ravintokorvauksesta ensi vuoden lokakuusta alkaen. Psykoterapiseen hoitoon STM kuusi miljoonaa markkaa.

Jo myöhään illalla selvisi, että ulkoministeriö saa toimintamenoihinsa noin kuuden miljoonan markan korotuksen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme