Mainos
Mainos

Busseille ja rekoille kansainvälinen katsastustodistus

Suomessa on ryhdytty tästä päivästä lukien vaatimaan kansainvälistä katsastustodistusta mm. venäläisiltä busseilta ja kuorma-autoilta.

Vaatimus koskee kaikkia yli 3,5 tonnin painoisia ajoneuvoja.

Myös suomalaisissa kansainvälisessä liikenteessä olevissa busseissa ja kuorma-autoissa täytyy tästä päivästä lukien olla kansainvälinen katsastustodistus.

Kansainvälisen katsastussopimukseen ovat Suomen lisäksi liittyneet Venäjä, Viro, Hollanti, Romania ja Unkari. Sopimus allekirjoitettiin viisi vuotta sitten Wienissä ja se on tavallista eurooppalaista sopimusta kattavampi, koska se sisältää myös pakokaasu- ja meluvaatimukset.

Liikenneministeriön apulaisosastopäällikön Reino Lampisen mukaan myös EU:n komissiossa on pohdittu jo pitkään, miten unionin tulisi suhtautua sopimukseen. Seuraavan kerran asia on Lampisen mukaan esillä maaliskuussa Genevessä, jossa pohditaan liittyisikö Euroopan yhteisö sopimukseen ja sitä kautta kaikki jäsenmaat kerralla.

Liikenneministeriö on lähettänyt tarkastuksesta vastaaville suomalaisille viranomaisille suosituksen, jonka mukaan tammi-maaliskuun aikana katsastustodistuksen puuttumisesta ei rangaista eikä matkan tekoa katkaista. Todistuksen puuttumisesta on määrätty rangaistukseksi rikesakko, mutta alkuvaiheessa liikenneministeriö katsoo, että huomautus riittää.

Autossa mukana oleva kansainvälinen katsastustodistus ei saa olla vuotta vanhempi. Suomessa todistuksen saa pyydettäessä katsastuksen yhteydessä, mutta sen voi hankkia myös jälkikäteen ilman uutta katsastusta. '

Kansainvälisen katsastustodistuksen tavoitteena on yhtenäistää kansalliset katsastustodistukset niin, että ne on helposti tulkittavissa muuallakin kuin kotimaassa.

Kaikki venäläisautot vailla kv-katsastustodistusta

Vaalimaan kautta liikennöivistä venäläisistä kuorma- ja linja-autoista ei löytynyt yhtään kansainvälistä katsastustodistusta puoleen päivään mennessä. Suomen rajaviranomaiset alkoivat tänään vaatia kansainvälisten sopimusten mukaista katsastustodistusta. Autossa mukana kuljetettava katsastustodistus ei saa olla vuotta vanhempi. Myös ulkomailla liikkuvilta suomalaisilta ajoneuvoilta voidaan Venäjällä vaatia vastaava todistus. Se on erillinen todistus, jonka voi hankkia katsastetulle autolle.

Puoleen päivään mennessä Vaalimaan raja-aseman kautta oli kulkenut satoja sellaisia venäläisiä ajoneuvoja, joilla pitäisi katsastustodistus olla. Vaalimaan tullin päällikkö Petri Kukkonen kertoo, että rajalla toimitaan toistaiseksi suvaitsevasti, liikenneministeriön esityksen mukaisesti. -Ensimmäisen kolmen kuukauden aikana puutteista ainoastaan huomautetaan ja opastetaan tässä asiassa. Millaisiin toimiin katsastus- ja lupapuutteiden osalta ryhdytään, selviää myöhemmin. Jos joudumme käännyttämään autoja takaisin maaliskuun jälkeen, se saattaa tarkoittaa sitä, että valtaosa venäläisistä ajoneuvoista saa lähteä takaisin, Kukkonen sanoo.

Jossain vaiheessa käännytetään

Näin käy, vaikka autot periaatteessa täyttäisivätkin katsastussopimuksen ehdot ja niillä olisi mahdollisuus saada kansainvälinen katsastustodistus. Venäläisten liikennöitsijöiden ongelma on se, ettei maassa tiettävästi vielä ole edes sellaista paikkaa, mistä kanasianvälisen katsastustodistuksen saisi.

-Venäjä on ilmoittanut, että he eivät ole pystyneet menneen viiden vuoden aikana luomaan katsastusjärjestelmää, joka pystyisi tarkastamaan, että autot täyttävät kansainväliset pakokaasu- ja meluvaatimukset ja antamaan siitä todistuksen, sanoo liikenneministeriön apulaisosastopäällikkö Reino Lampinen. Lampisenkin tulkinnan mukaan jossain vaiheessa joudutaan todistuksettomia autoja käännyttämään takaisin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme