Mainos
Mainos

Byrokratia viivästyttää Rannan Irakiin lähtöä

Oikeushammaslääkäri Helena Rannan johtaman tutkimusryhmän lähtö Irakiin on viivästynyt. Hufvudstadsbladetin mukaan kysymys on ministeriöiden välisestä byrokratiasta.
Ulkoministeriö on tehnyt periaatepäätöksen viisihenkisen ryhmän lähettämisestä tutkimaan Irakin joukkohautoja. Kiistaa on Hufvudstadsbladetin mukaan kuitenkin mm palkanlisistä, joista päättää sisäministeriö.

Ulkoministeriön poliittisen osaston apulaisosastopäällikkö Aapo Pölhö vakuutti STT:lle, ettei ministeriöiden välillä ole oikeushammaslääkäri Helena Rannan asiassa kiistaa. Pölhön mukaan sisäministeriön ja Helena Rannan ryhmän välillä on käyty keskusteluja.

Sisä- ja ulkoministeriöt toivovat Rannan ryhmän toimivan sisäministeriön määräaikaisten erityisasiantuntijoiden statuksin. Helsingin yliopisto taas haluaa, että asiasta tehdään erillinen konsulttisopimus yliopiston kanssa. Helena Rannan ryhmä on aikaisemmin toiminut Balkanilla nimenomaan konsulttisopimuksen puitteissa.

Ranta toivoo parannusta sopimusehtoihin

Helena Ranta totesi STT:lle toivovansa parannusta Finnish Forensic Teamilleen tarjottuihin sopimusehtoihin. Yliopiston konsulttisopimus on tarjonnut aikaisemmin ryhmälle valtioista riippumattoman puolueettoman aseman, joka Rannan mukaan onkin tuonut ryhmälle useita kansainvälisesti merkittäviä tehtäviä.

-Tässä etsitään uusia siviilikriisinhallinnan toimintamuotoja. Minusta Suomi-kuvan kannalta on kuitenkin tärkeää, että asia saadaan hoidetuksi, Ranta muistuttaa.

Pölhön mukaan sisä- ja ulkoministeriöt eivät halua noudattaa asiassa poikkeusmenettelyjä, vaan että kaikkia kentälle lähteviä kohdellaan tasapuolisesti.

Erkki Platan sisäasiainministeriöstä kertoi lisäksi, ettei Helena Rannan työryhmän lähdöllä ole kiire, sillä turvallisuustilanne Irakissa on edelleen varsin heikko.

Yhdysvallat pyysi jo kesällä Rantaa tutkimaan joukkohautoja Irakissa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme