Mainos
Mainos

Cecilia Samartin: Kaunis sydän

Arvio: Hilkka Hyrkkö

(Bazar Kustannus) Käännös: Tiina Sjelvgren

Olen itsellenikin yllätyksenä tullut lukeneeksi kaikki Cecilia Samartinin suomennetut kirjat. Kirjailijan lähtökohdat herättävät mielenkiinnon: Yhdysvaltoihin paennut kuubalainen psykoterapeutti. Ensimmäiseksi lukemani Nora & Alicia pureutuikin mielenkiintoisella tavalla Kuuban ristiriitoihin ja kuubalaisten haluun päästä sieltä pois.

Mielenkiintoiset tositapahtumat jäävät kuitenkin kirja kirjalta enemmän taka-alalle. Kauniin sydämen päähenkilö Ana kokee El Salvadorin sisällissodan raakuudeet ja onnistuu amerikkalaisen nunnan avulla ja matkassa pääsemään Yhdysvaltoihin. Tähän lähihistorian ja meille kaukaisen El Salvadorin tositapahtumat sitten jäävätkin. Kirjan mittaan kotimaa elää muistoissa, mutta niissä ovat pääosassa Anan serkku Carlitos ja tunteita hersyttävät kuvaukset pikkutytön sielunelämästä.

Anasta piti pelastajansa mallin mukaan tulla nunna. Luostarikoulussa hän viettääkin ensimmäiset Yhdysvaltain vuotensa, mutta päätyy sitten lapsenhoitajaksi varakkaaseen kalifornialaisperheeseen. Trellsin perheen esikoinen Teddy on rasavilli ja vaativa lapsi. Kovia kokenut Ana rauhoittaa pojan omistautumisellaan ja olemalla aina läsnä. Hän vaarantaa oman henkensä, kun uimataidottomana poimii pojan perhen uima-altaasta.

Tämä kaikki vielä jotenkin menettelee. Sitten käy ilmi, että isäntäväki ei oikein tule toimeen keskenään. Huikaiseva kaunotar Lilian osoittautuu patologiseksi miestennielijäksi ja isäntä Adam nuoruuden auto-onnettomuuden sisäisesti vammauttamaksi. Kuinka ollakaan nuori nunnanalku on kaikkien perheenjäsenten uskottu ja paras ystävä. Hän suosittelee kaikille parannuskeinoksi rukouksia. Välillä ne tuntuvat tepsivänkin.

Kirja etenee Anan muistumien mukaan. Hän valvoo kuolevan rakastettunsa Adamin vuoteen vieressä ja muistelee elämäänsä. Lukijan ei ole siis vaikea arvata, että palveluspaikan isännästä Adam Trellsistä ja Anasta on siis tullut pari. Vielä kuolinvuoteen äärellä näytellään trellsläisittäin suurta näytelmää vihasta ja anteeksiannosta.

Kirja on nopealukuinen ja sopii mainiosti esimerkiksi matkakirjaksi.

Hilkka Hyrkkö on toimittaja ja viestinnän ammattilainen. Paitsi, että kirjoittaa, lukeekin paljon. Ei ole toista ilman toista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme