Mainos
Mainos

Charles Baudelaire: Pahan kukkia

Suomentanut: Antti Nylen

Arvio: Juha Muurinen

(Sammakko-kustantamo)

Ranskalaisen runoilijan Charles Baudelairen (1821 - 1867) pääteosta, runokokoelmaa Pahan kukat pidetään yhtenä modernin kirjallisuuden perusteoksista. Nyt Sammakko-kustantamo ja sen suomeksi tulkinnut Antti Nylen ovat tehneet eräänlaisen kulttuuriteon kääntämällä sen kokonaan.

Aikaisemmin suomeksi oli saatavilla vain Yrjö Kaijarven 1962 kääntämä ohut valikoima valittuja runoja pääteoksesta. Nyt kokonaan käännetyssä tai kuten Nylen itse sanoo tulkitussa kirjassa on vasemmalla sivulla runo ranskaksi ja oikealla sivulla sama runo suomeksi.

Näin ranskan kieltä osaava pääsee hyvin vertailemaan alkuperäistekstiä ja käännöstä. Tämän kirjoittaja ei valitettavasti osaa edes ranskan kielen alkeita.

Mutta mikä teki Baudelairen runoudesta niin kestävää, että siitä on kirjoitettu lukemattomia esseitä, arvosteluja ja kirjoja, että se yhä uudelleen ja uudelleen saa uusia, innostuneita lukijoita ja tulkitsijoita eri kielillä ja eri puolilla maailmaa?

Todennäköisintä on, että tähän ei ole olemassa yksiselitteistä vastuasta. Olisi liian helppoa sanoa, että Baudelaire eli ja kirjoitti aikaansa edellä, oli boheemi, itsetuhoinen, mieleltään horjuva jne.

Pahan kukat on kirjoitettu täysin avoimin mielin, Baudelaire ei ole vältellyt mitään "pyhää" tai tabua. Hän on kirjoittanut suoraan, kaunistelematta ihmiselämästä kaikessa sen raadollisuudessaan.

Selvää on, että täysin avoin, ennennäkemätön kirjoitustapa, Pahan kukkien ensimmäinen nide ilmestyi vuonna 1845, herätti heti paitsi ihailua myös valtavaa arvostelua, närkästystä ja kieltoja valtion taholta.

Se johti myös kahden kuukauden kuluttua Baudelairen ensimmäiseen itsemurhayritykseen.

Vastaus löytyy vain - jos on löytyäkseen - lukemalla Baudelairen runoja.

Pahan kukan hallitsevia teemoja ovat rakkaus ja tuska, kauneus ja rumuus, yliluonnolliset, mystiset näyt, suurkaupungin(Pariisin) elämän syke, elämä sellaisenaan kuin se miljoonakaupungissa virtaa aamusta iltaan ja illasta aamuun.

Baudelaire itse kuvailee syvempää olemustaan: dandysmillä, lakien ulkopuolella olevalla instituutiolla, on itsellään lait, joihin kaikki siihen sitoutuneet ovat tiukasti alistetut, niin kesytön ja riippumaton kuin heidän luonteensa muutoin lieneekin.

Pikku eukot proosarunossa Baudelairen tarkkanäköisyys ja myötätunto tulevat selvästi esille: repaleisissa hameissaan ja virttyneissä vaatteissaan he paarustavat pohjoistuulten armottomassa ruoskinnassa, ja säikkkyessään ohitse ryskyviä vaunuja he puristavat kukkasin tai kummallisin kuvioin kirjailtuja käsilaukkujaan kylkeään vasteen kuin pyhäinjäännöksiä.

... niin vaivaisia kuin he ovatkin , on heillä luja , pistävä katse ja silmissään sama kimmellys kuin öisissä vesihaudoissa.

Vain pikkutytöillä voi olla yhtä ylimaallinen katse!

Tai sitten Omituisen ihmisen uni:

Olin kuollut

huomaamattani,

ja aamun julmuus

sulki minut syleilyynsä- ja ...siinä kaikki?

Esirippu oli noussut . Minä odotin yhä.

Teoksen kääntäjän/tulkitsijan Antti Nylenin oivaltava huomio Baudelairen Pahan kukista on esim tämä: Runoilija ei ole sama kuin runon minä. Tätä yksinkertaista seikkaa Baudelairen aikalaiset eivät ilmeisesti ymmärtäneet, mutta hänelle itselleen se oli yhtä selvää kuin meille nyt.

Näin siis Nylen.

Itse olen vuosien saatossa aika ajoin palannut Baudelairen pariin, milloin lyhyeksi, milloin vähän pidemmäksi ajaksi. Minuakin askarruttavat yhä monet kysymykset.

En voi sanoa, että Baudelaire olisi koskaan auennut minulle täysin, hetkittäin olen kokenut ymmärtäneeni jotain ja sitten taas mieleeeni on hiipinyt epäilys....

Baudelairen lyhyehkö, pääosin vararikossa kulkenut elämä sisälsi ainakin yhden pitkän ja paheksutun rakkauden: Hänen pitkäaikainen rakastettunsa ja rakastajattarensa oli Jeanne Duval, musta Venus.

Baudelaire kuoli 31.8. 1867.

1870 Nadar, Baudelairen elinikäinen ystävä näkee viimeisen kerran Jeanne Duvalin, joka kainalasauvojen varassa laahautuu kadun yli häviten ihmisvilinään.

Kirjoittaja on erikoistoimittaja MTV3:n uutis- ja ajankohtaistoimituksessa

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme