Mainos
Mainos

Christensenille elinkautinen

Kaksi poliisia Helsingissä surmannut Steen Christensen on tuomittu elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Tuomio luettiin Helsingin käräjäoikeudessa puolen päivän jälkeen. Tuomio annettiin ampuma-aserikoksesta, törkeästä ryöstöstä ja kahdesta murhasta. Christensenin katsottiin olleen täydessä ymmärryksessä.

Elinkautisen tuomion kesto on Suomessa tavallisesti käytännössä 11 vuotta. Christensen on ilmoittanut, että hän haluaa kärsiä tuomionsa Tanskassa, vaikka rangaistuksesta siellä tulee käytännössä pidempi, kuin Suomessa. Christensen tunnusti kolme kuukautta sitten ampuneensa kaksi helsinkiläispoliisia Tehtaankadun ja Kapteeninkadun kulmassa.

Christensen kivikasvona oikeudessa

Helsingin käräjäoikeuden mukaan Christensen on ollut rikokset tehdessään täydessä ymmärryksessä. Oikeudessa kalvakas ja vakavailmeinen Christensen kuunteli tulkin välityksellä tuomion luvun rauhallisena eikä esittänyt mitään vaatimuksia. Myös syyttäjä ja puolustusasianaja tyytyivät käräjäoikeuden päätökseen.

Christensen on ollut Niuvanniemen sairaalassa keskeytetystä mielentilatutkimuksesta palattuaan vangittuna Kylmäkosken vankilassa. Nyt käräjäoikeuden elinkautistuomion jälkeen tanskalainen passitettiin kärsimään rangaistustaan Helsingin lääninvankilaan.

Tanskan viranomaiset tulevat todennäköisesti jo lähiaikoina tekemään Christensenistä luovutuspyynnön. Christensen on Tanskassa etsintäkuulutettu jätettyään palaamatta vankilomalta. Suomen vankeinhoitoviranomaisilla ei ole mitään Christensenin luovutusta vastaan. Vankeinhoitolaitoksen ylijohtaja Markku Salminen on jo aiemmin julkisuudessa todennut, ettei Christensen ole Suomen valtiolle enää kuin kuluerä.

Jostain syystä oikeuden puheenjohtaja, käräjätuomari Ulla-Maija Lahtinen ei päästänyt sankkaa kuvaajajoukkoa eikä televisioryhmiä saliin. Edellisessä istunnossa kuvaajat olivat saaneet tehdä työtään, mutta nyt oli istuntasalin ovella tyly kuvauskielto. Koko oikeudenistunto kesti vajaan tunnin.

Christensenin maksettavaksi satojen tuhansien korvaukset

Steen Christensenin maksettavaksi tuomittiin satojen tuhansien markkojen korvaukset murhattujen poliisien omaisille. Valtionkonttorille Christensen joutuu maksamaan tapaturmavakuutuslain ja valtion virkamiesten tapaturmakorvauksesta annetun lain perusteella yhteensä 57 729,60 markkaa.

Eero Antero Palon tyttärelle Johanna Carolina Palolle Christensen joutuu maksamaan elatuskorvausta 3873 markkaa kuukaudessa alkaen marraskuusta 1997, kunnes Johanna Palo täyttää 18 vuotta sekä henkisestä kärsimyksestä 50 000 markkaa sekä Palon avopuolisolle Maritta Jaana Jaakolalle henkisestä kärsimyksestä 50 000 markkaa. Eero Kalevi Holstin puolisolle ja lapsille Eija Marjatta Holstille, Kari Matti Holstille ja Päivi Johanna Holstille Christensen tuomittiin korvaamaan henkisestä kärsimyksestä 33 333 kullekin.

Hotelli Palacen yöportierille Mikko Sakari Tähtiselle Christensen tuomittiin maksamaan 10 000 markkaa henkisestä kärsimyksestä ja Oy Palace Hotel Ab:lle ryöstämänsä käteiskassan arvon 6690 markkaa. Lisäksi vielä tanskalaisen maksettavaksi tulivat valtion ruumiinavauskustannukset 7800 markkaa. Christensen on myöntänyt kaikki korvausvaatimukset oikeiksi perusteiltaan ja määriltään.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme