Mainos
Mainos

Christer Lindgren: Stadin klassikot. Maukkainta retroruokaa

Arvio: Terhi Hyvärinen

(Teos) Valokuvat: Tuukka Koski

Mitkä ovat Helsingin klassikkoravintolat? Entä mitkä niiden ruoka-annoksista ovat klassisista klassisimmat? Ruokakirjailija-toimittaja Christer Lindgren on valinnut hauskan aiheen, vaikka hän epäileekin kirjan esipuheessa, että hänen subjektiiviset valintansa voivat aiheuttaa närää osassa lukijoista. Todennäköisesti, mutta ruokakirja antaa kuitenkin 40 legendaarista "salaista" ruokareseptiä.

Lindgrenin "Stadin klassikoihin" on päässyt vain neljä ravintolaa: Sea Horse, Elite, Kosmos ja Kolme Kruunua. Pääpaino on ruoka-annoksissa, ei ravintoloiden historiassa.

Sea Horsen ruokalistalta esitellään esimerkiksi rapeaksi paistetut silakat, pariloitu maksa ja metsästäjänleipä. Ravintola Elite paljastaa muun muassa Tauno Palon kermasipulipihvien ohjeen, Kosmos Matti Pellonpään kuorutetun kuhan, Kolme Kruunua puolestaan Mannerheimin kuhan ohjeen.

Lindgrenin mukaan lohi oli vielä 1970-luvulla kallis raaka-aine, siksi kuha kuului suosikkiannoksiin. Samoin lämpimät leivät ovat olleet suosittuja -nähtävästi siksi, että aikoinaan vain ruokavieraille tarjoiltiin alkoholia. Jotain oli syötävä. Lindgren pitää aivan oikein hupaisana, että ennen vanhaan ulkomaalaisia purkkihedelmiä pidettiin suurempana herkkuna kuin omia marjojamme tai omeniamme. Tällaista mukavaa turinointia kirjassa on paljon.

Lindgren kertoo, että kaikkia hänen valitsemiaan ravintoloita yhdistää se, että niitä kaikkia on jossain vaiheessa pidetty taiteilijaravintoloina. Rento ilmapiiri on niille tärkeää, samoin pysyvyys. Sisustusta, astioita tai henkilökuntaa ei vaihdeta, ruokalistat pysyvät muuttumattomina iät ja ajat. Siitä syntyy ainutlaatuinen tunnelma.

Kirjassa on paljon mukavaa stadilaista kulinarismin historiaa. Esimerkiksi Sea Horsesta Lindgren kertoo, että rouva Paukun omistaessa ravintolan 1960-luvulla, annoskoossa ei pihistelty. Eteensä saattoi saada muusivuoren ja 16 silakkaa. Trumpetisti Dizzy Gillespie ihastui Sikalan silakoihin. Ensin hän söi omansa, sitten isäntänsä silakat ja lopuksi puolet toisen pöytänaapurinsa annoksesta.

Kirja on tyylikäs ja Tuukka Kosken valokuvat ruoka-annoksista saavat veden kielelle.

Vain yhtä jää puuttumaan: Kolme Kruunua ei suostu vieläkään paljastamaan lihapulliensa teko-ohjetta.

Kirjoittaja on erikoistoimittaja MTV3:n kulttuuritoimituksessa. Kotimainen kirjallisuus oli aikoinaan yliopistossa hänen pääaineensa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme