Mainos
Mainos

Copterline: Turman syy mysteeri

Vuonna 2000 valmistetulle kopterille oli viimeksi tehty normaali tarkastus turmaa edeltävänä iltana. Kone oli huollettu kesä- ja heinäkuussa määräaikaisesti.

Copterlinen 14 uhria vaatinut turma hiljensi salin Malmin lentokentällä iltapäivällä. Yhtiön toimitusjohtaja Kari Ljungberg aloitti tiedotustilaisuuden pitkällä hiljaisuudella ja surunvalitteluilla uhrien omaisille. Copterline ei antanut julkisuuteen tietoja onnettomuuskoneen matkustajista vaan pyysi omaisia kääntymään keskusrikospoliisin puoleen.

-Yhtiöllä ei ole tietoa syistä, jotka turmaan ovat olleet vaikuttamassa. Tiedossa on, että turma on tapahtunut normaalissa vaakalentokorkeudessa ja matkalentovaiheessa, Ljungberg kertoi.

Normaali vaakalentokorkeus on 400-500 metriä. Lennon kaksihenkinen suomalainen miehistö oli Ljungbergin mukaan erittäin kokenut ja koulutettu ja heidän lupaehtonsa sekä määräaikaiset koulutuksensa olivat kunnossa.

-Miehistö on harjoitellut puolivuosittaisissa systemaattisissa simulaattoriharjoituksissa erilaisia pakkotilanteita, mitä voidaan kuvitella tapahtuvan, Ljungberg huokasi.

Yhtiön aiemmat koulutusongelmat ratkaistiin noin vuosi sitten, ja Ilmailulaitoksen myöntämät luvat Ljungbergin mukaan ovat kunnossa.

Hätäkellukkeita ei käytetty

Säätila Viron rannikolla oli yhtiön mukaan turman aikaan isolle helikopterille normaali, pilvikorkeus korkea eikä alueella ollut ukkosrintamia. Ljungbergin mukaan kopteri oli varustettu mereen laskeutumista varten hätäkellukkeilla, jotka lentäjä tarvittaessa aktivoi. Näin ei kuitenkaan ollut tehty.

Amerikkalainen pelastushelikopteriksi suunniteltu Sikorsky S-76 on Ljungbergin mukaan luotettava ja paljon valmistettu malli.

Vuonna 2000 valmistetulle kopterille oli viimeksi tehty normaali tarkastus turmaa edeltävänä iltana. Kone oli huollettu kesä- ja heinäkuussa määräaikaisesti. Koneen kokonaislentoaika oli 6253 tuntia.

Yleensä koptereiden käyttöikä on noin 25 vuotta. Yhtiöllä on käytössään myös toinen samanlainen kopteri.

-Periaatteessa ei voida tietää tai ymmärtää yhtäkään teknistä syytä tai sääseikkaa, joka olisi voinut aiheuttaa matkalennon aikana ongelmia, Ljungberg sanoi.

Copterline toimi Ljungbergin mukaan kriisisuunnitelmansa mukaan, ja seuraavaksi selvitetään turman syyt ja seuraukset. Yhtiön muu toiminta keskeytyi loppupäiväksi, ja matkan varanneille ilmoitettiin peruutuksista.

Copterline ilmoitti myös, että lennot jatkuvat normaalisti torstaina.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 10.08.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme