Mainos
Mainos

Copterlinen turman syy vahvistumassa

Viron tutkintakomission mukaan turman taustalla näyttää olleen pääroottorin ohjausjärjestelmän tehostimeen tullut vika.

Suomenlahdella viime elokuussa tapahtuneen Copterlinen helikopteriturman syy on vahvistumassa.

Viron tutkintakomission puheenjohtaja Tonu Ader kertoi uutistoimisto BNS:lle, että helikopteri syöksyi mereen sen pääroottorin ohjausjärjestelmän tehostimeen eli servoon tulleen vian vuoksi. Tämä on hänen mukaansa myös lautakunnan keskeinen johtopäätös, joka ei muutu.

- Ohjausjärjestelmän toimintavika johtui servon männän päältä irronneesta pinnoitteesta. Metalliseospinnoite oli irronnut hiutaleina ja tukkinut servon sisäiset ohjauskanavat, kuvailee Hannu Melaranta, joka on Suomen valtuutettu edustaja Viron tutkintakomissiossa.

- Tämänhetkinen käsitys on, että hiutaleiden aiheuttaman tukkeutumisen vuoksi ohjausjärjestelmä jäi vähäksi aikaa jumiin, joka puolestaan aiheutti kopterille yllättävän liikkeen: ensin hyvin nopean nokka ylös -liikkeen, joka jatkui pyörimisenä ja syöksynä mereen, Melaranta lisäsi.

Vuosi sitten sattuneessa turmassa kuoli 14 ihmistä. Copterlinen helikopteri oli noussut Tallinnasta ja suunnannut kohti Helsinkiä, kun se joutui onnettomuuteen.

Onnettomuuden tutkintaraportin on määrä valmistua tämän vuoden loppuun mennessä.

(MTV3-STT-BNS)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme