Mainos
Mainos

Cronberg arvostelee Rajamäkeä asenteellisesta kielenkäytöstä

Vihreiden puheejohtajan mukaan työperäinen maahanmuutto edellyttää Suomelta asennemuutosta.

Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg arvostelee sisäministeri Kari Rajamäkeä työperäisen maahanmuuton edellytysten heikentämisestä asenteellisella kielenkäytöllä.

Cronbergin mielestä Rajamäen lausunnot "turvapaikkashoppailijoista" leimaavat turvapaikanhakijoita joidenkin yksittäisten kielteisten tapausten pohjalta ja heikentävät osaltaan asenneilmapiiriä maahanmuuttajiin.

- Hän on sikäli tärkeässä asemassa, että hän on se keulakuva, johon Suomen ulkomaalaispolitiikka ruumiillistuu, Cronberg huomauttaa.

Cronberg ei halua kuitenkaan ottaa kantaa siihen, pitäisikö Rajamäen erota tehtävästään.

- Minä luulen, että tässä tilanteessa semmoinen linjantarkistus olisi paikallaan, Cronberg kuitenkin toteaa.

"Myös SAK:lla ja PS:lla asennemuutoksen paikka"

Cronberg perää asennemuutosta myös SAK:lta ja perussuomalaisilta.

SAK:ta Cronberg syyttää aiheettomasta pelottelusta ulkomaisen työvoiman massamaahanmuutolla, kuten taannoin "400 000 virolaisen vyöryllä". Oikea luku jää Cronbergin mukaan tästä sadasosaan.

Perussuomalaisten synniksi Cronberg lukee sen, että puolue vastustaa Euroopan unioniakin. Cronbergin mielestä integraatiokehityksen vastustaminen on tulkittava kielteiseksi asennoitumiseksi myös työperäiseen maahanmuuttoon.

Cronberg ei kuitenkaan syytä perussuomalaisia ulkomaalaisvihamielisyydestä. Hän muistuttaa perussuomalaisten allekirjoittaneen eurooppalaisten puolueiden antirasististen julistuksen.

"Suomalaisten vuoro ottaa vastaan maahanmuuttajia"

Cronbergin mielestä Suomen pitäisi kyetä hankkimaan työvoiman tarpeen tyydyttämiseksi joka vuosi 15 000 ulkomaalaista eli sama määrä, joka nykyisin suomalaisissa yrityksissä työskentelee.

Vihreiden puheenjohtaja muistuttaa, että suomalaisia on otettu vastaan pitkään jo muualla ja nyt on suomalaisten vuoro ottaa vastaan muita. Hänen mielestään on muistettava, että monikulttuurisuus on edellytys Suomen pärjäämiselle kansainvälisessä maailmassa, vaikka joukkoirtisanomisten alla voi olla vaikea puhua maahanmuutosta ja siirtolaisuudesta.

Cronbergin mielestä varoittavia esimerkkejä maahanmuuttopolitiikasta löytyy Ranskasta ja Tanskasta. Kansainväliseksi selkkaukseksi muuttuneen pilapiirroskohun syynä Cronberg pitää Tanskan poliittisen kulttuurin muutosta ulkomaalaiskielteiseksi Anders Fogh Rasmussenin hallituksen kaudella.

Cronberg katsoo, että suomalaisten omiin asenteisiin on vaikutettava ennen kuin työperäinen maahanmuutto alkaa. Suomalaisille ja ulkomaalaisille pitäisi järjestää kohtaamispaikkoja, jollaisina voisivat toimia myös kirjastot.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme