Mainos
Mainos

Cronberg ehdottaa perhevapaamallia

Työministeri Tarja Cronberg (vihr.) puolustaa äitien asemaa työmarkkinoilla. Hän sanoo, ettei naisia saa rangaista lapsista huonompana palkkakehityksenä.

Tuore tutkimus paljastaa, että kotona lasta hoitaneen äidin palkkakehitys jää jälkeen silloinkin, kun hän on jo palannut töihin. Kaksi vuotta tai pidempään kotona olleiden naisten palkkakehitys jää ensimmäisenä vuonna jopa viidenneksen pienemmäksi kuin lapsettomilla naisilla.

Työministeri Cronberg sanoo, että vanhempainvapaat tulee järjestää siten, että poissaolot työstä jakautuvat yhdenvertaisesti. Tutkimuksen mukaan nykyinen isyysvapaa ei vaikuta miesten palkkakehitykseen.

Tutkimuksen toteuttivat yhdessä Elinkeinoelämän tutkimuslaitos, Palkansaajien tutkimuslaitos ja Työterveyslaitos.

Islannissa neljä viidestä isästä käyttää vanhempainvapaansa

Työministeri Tarja Cronberg ehdottaa, että Suomessa otetaan käyttöön perhevapaamalli, jossa molemmille vanhemmille on kiintiöity oma vapaa, jota toinen ei voi käyttää.

Tällainen malli on käytössä esimerkiksi Islannissa, jossa neljä viidestä isästä käyttää vapaansa.

Cronberg uskoo, että kiintiöity perhevapaa malli parantaisi työhön palaavien äitien palkkakehitystä. Tutkimuksen mukaan kaksi vuotta tai pidempään kotona olleiden naisten palkkakehitys jää ensimmäisenä vuonna jopa viidenneksen pienemmäksi kuin lapsettomilla naisilla.

Cronberg myös sanoo, että perheellisen naisen ansioita tulisi verrata perheellisen miehen ansioihin eikä lapsettomien naisten ansioihin.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme